Με αυξημένο ποσοστό κατά 20% θα δοθεί φέτος στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας μας και άλλων δέκα χωρών, οι οποίες προηγήθηκαν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος, η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, που θα διαμορφωθεί στο 70% και θα καταβληθεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο ποσοστό της Ενιαίας Ενίσχυσης της φετινής χρονιάς θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι τη μέρα των Χριστουγέννων.
Τα καλά νέα αποκάλυψε χθες ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος και είχε προ ημερών δηλώσει στην "ΚΡΗΤΗ TV" και την εφημεριδα "Νέα Κρήτη" ότι είχε υποβληθεί το αίτημα και περιμέναμε θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και έγινε τελικά. Έτσι, μέχρι 28 Οκτωβρίου θα έχει καταβληθεί η προκαταβολή σε 650.000 δικαιούχους, ένα ποσοστό 70% αντί του 50% που περίμεναν. Εξίσου ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι εγκρίθηκε και θα δοθεί τελικώς και το 70% των ΠΑΑ (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Να υπενθυμίσουμε ότι δέκα άλλες χώρες είχαν εδώ και αρκετό καιρό διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το δικαίωμα αυτό, της πληρωμής στους παραγωγούς τους το 70% της προκαταβολής από το 50% που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, με την αιτιολογία της πρόκλησης ζημιών στην παραγωγή των αγροτών τους από διάφορες θεομηνίες. Το δικαίωμα αυτό τους το έδωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είχε αποφασίσει να στηρίξει με αυτόν τον τρόπο χώρες που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από διάφορα καιρικά φαινόμενα.
Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι καταστροφές είχαμε και στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αμέσως επικρίθηκε και μάλιστα έντονα από τη Ν.Δ., επειδή δεν έκανε το ίδιο. Ωστόσο ακολούθησαν οι σχετικές διεργασίες και από την ελληνική πλευρά, που είχαν την ίδια επιτυχία.
Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα δοθεί και η εξόφληση στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας, ενώ η προκαταβολή μαζί με την εξόφληση θα φτάσει συνολικά στο 1,7 δισ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα.
Το Εθνικό Απόθεμα
Τι γίνεται όμως με το περίφημο Εθνικό Απόθεμα και τους για πρώτη φορά δικαιούχους επιδοτήσεων στη χώρα μας;
Ο Γιώργος Αποστολάκης μάς αποκάλυψε ότι φέτος το Εθνικό Απόθεμα ανέρχεται γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ, που το διεκδικούν περίπου 35.000 παραγωγοί για να πάρουν νέα δικαιώματα για πρώτη φορά...
Για τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αγροτικοί φορείς, σύμφωνα με τα οποία γύρω στους 70.000 με 100.000 αγρότες έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων από πέρυσι, κυρίως επειδή ανήκαν στην κατηγορία των συνταξιούχων που φοβούνταν ότι θα είχαν περικοπή στη σύνταξή τους κατά 60% μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει το νούμερο αυτό.
«Πέρυσι έγιναν 686.000 αιτήσεις για δικαιώματα. Φέτος έγιναν 656.000 αιτήσεις. Είναι μια φυσιολογική μείωση που υπάρχει κάθε χρόνο. Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ήταν 69.000 φέτος. Πέρυσι ήταν γύρω στις 30.000. Είχαμε, δηλαδή, ένα μεγάλο αριθμό μεταβιβάσεων, τις οποίες εκδικάζουμε τώρα. Αυτά μπορώ εγώ να πω»...
Αλλαγές στις επιδοτήσεις
Την ίδια ώρα, θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων, που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα δήθεν "παραγωγούς" ή παραγωγούς "του καναπέ" και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες. Αυτούς, δηλαδή, που πρέπει να ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, που πρόσθεσε ότι «την περίοδο αυτή εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να αλλάξουμε το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων και να οδηγηθούμε σε άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων στο εσωτερικό κάθε κλάδου παραγωγής.
Βεβαίως, η αλλαγή του μοντέλου, ενός μοντέλου, όπως είπα, άδικου, αντιαναπτυξιακού και αδιαφανούς, δε θα γίνει απότομα και χωρίς τον αναγκαίο διάλογο, γιατί ήδη ο κάθε αγρότης έχει προγραμματίσει τη ζωή του και έχει αναλάβει πιθανές δεσμεύσεις και ρίσκα. Όμως στο τέλος της ημέρας θα άρουμε τις αδικίες και θα ενισχύουμε το νέο, ενεργό και δραστήριο αγρότη. Θέλουμε ανάπτυξη και μάλιστα δίκαιη ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα».
Για τις αδικίες αυτές, ο κ. Αποστόλου καταλογίζει ευθύνες στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, επιλογές της οποίας οδήγησαν σε «μεγάλες στρεβλώσεις αλλά και αδικίες» μεταξύ ομοειδών παραγωγών «λόγω της ανισοκατανομής των δικαιωμάτων και λόγω της διατήρησης των λεγόμενων "ιστορικών δικαιωμάτων"», ενώ αρνείται ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν τον πρωτογενή τομέα, καθώς «σε άλλους χώρους οι δυσκολίες στα χρόνια της κρίσης είναι μεγαλύτερες».
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση στον Βαγγέλη Αποστόλου για τις δηλώσεις του αυτές, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί ακόμα και την κοινοτική πολιτική να την εμφανίσει σαν αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων, τονίζει ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορεί να έρθουν πριν αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, κάτι που αναμένεται για τον επόμενο χρόνο.
Σημαντικές οι πληρωμές και για το ελαιόλαδο
Στο μεταξύ, οι πληρωμές της προκαταβολής, με την αύξηση μάλιστα στο 70%, αναμένεται να ωφελήσουν και τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου, αφού ο κόσμος δε θα έχει πιεστική ανάγκη ρευστοποίησης αν λάβει έγκαιρα τις επιδοτήσεις του. Και συνεπώς θα μπορεί να κρατάει απούλητο το λάδι του και να το διαπραγματεύεται περισσότερο απ' ό,τι θα το κρατούσε απούλητο αν δεν έπαιρνε την προκαταβολή της επιδότησης, μέχρι να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που από τις χθεσινές βροχές στην Κρήτη θα βγει "κερδισμένο" ποιοτικά, αν και εφόσον βέβαια αντιμετωπιστεί αμέσως στη συνέχεια η αναμενόμενη έξαρση της δακοπροσβολής.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης- Λευτέρης Κουμαντάκης
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC
Σχετικά άρθρα
- Έρχονται επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες – Τα ποσά και οι δικαιούχοι
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη