Θέλετε να διατηρήσετε τα οστά σας γερά και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας; Υπάρχει μια τροφή που αξίζει να εντάξετε στην διατροφή σας, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το γάλα και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά, τα οστά και τον εγκέφαλό σας υγιή.
Η Νο1 τροφή, πλούσια σε ασβέστιο, που πρέπει να τρώτε για πιο δυνατά οστά
Το γάλα συχνά θεωρείται ως η βασική πηγή ασβεστίου, αλλά υπάρχει και ένα άλλο οικονομικό τρόφιμο, που θεωρείται υπερτροφή και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ευεργετικό για την υγεία σας.
Ένα ποτήρι γάλακτος περιέχει συνήθως περίπου 300mg ασβεστίου, αλλά μία κονσέρβα στραγγισμένες σαρδέλες με κόκαλα των 100 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει σχεδόν 400 mg ασβεστίου. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου που απαιτείται για τους περισσότερους ενήλικες.
Ειδικοί προειδοποιούν για 5 δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα που μπορούν να βλάψουν τα οστά σας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συμβουλεύει ότι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών και άνω χρειάζονται 700 mg ασβεστίου την ημέρα, προειδοποιώντας ότι οι υψηλές δόσεις (πάνω από 1.500 mg την ημέρα) μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχόπονο και διάρροια.
Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η αύξηση της πρόσληψης σαρδέλας θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, καθώς αυτά τα ψάρια είναι μια καλή πηγή ασβεστίου χωρίς τις παρενέργειες που προκύπτουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι κονσέρβες με σαρδέλες είναι διαθέσιμες στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Εάν επιλέξετε σαρδέλες σε κονσέρβα με λάδι, μια μερίδα 60 γραμμαρίων περιέχει 240 mg ασβεστίου, ενώ μια μερίδα σαρδέλες σε άλμη 50 γραμμαρίων περιέχει 340 mg ασβεστίου.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ασβέστιο;
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών, καθώς και στην υποστήριξη διαφόρων άλλων λειτουργιών του οργανισμού – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Εάν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, η οποία εξασθενεί τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο είναι απαραίτητο και για την υγεία της καρδιάς. Βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της πήξης του αίματος. Όσοι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το ασβέστιο βοηθά επίσης στην κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν και να συστέλλονται. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, βοηθά στον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών και ενισχύει τη μνήμη.
Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλισμό και διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, όπως:
η νόσος του Αλτσχάιμερ,
η νόσος του Πάρκινσον και
η νόσος του Χάντινγκτον.
Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα όπως σύγχυση, απώλεια μνήμης και κατάθλιψη.
Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο. Ευτυχώς, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, γεγονός το οποίο τις καθιστά μια εξαιρετική τροφή, ειδικά κατά τους κρύους, σκοτεινούς χειμερινούς μήνες.
Οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει μόνος του. Αυτά τα ακόρεστα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας:
τα τριγλυκερίδια,
την αρτηριακή πίεση και
την πιθανότητα θρόμβων αίματος.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ακόμη ότι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ.
Πώς να εντάξετε τις σαρδέλες στην διατροφή σας
Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, είναι χαμηλές σε θερμίδες και συνιστώνται ως μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Η ενσωμάτωση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία των αγγείων, να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει την υγεία.
Οι σαρδέλες είναι ένα υγιεινό και οικονομικό ψάρι που μπορείτε να απολαύσετε με διάφορους τρόπους, ειδικά αν δεν σας αρέσει να τις τρώτε απευθείας από την κονσέρβα. Μπορείτε να τις απολαύσετε όπως είναι, να τις προσθέσετε σε μακαρονάδες ή να τις χρησιμοποιήσετε ως νόστιμη γέμιση για tacos ή σούσι.
Ένας απλός τρόπος για να απολαύσετε τις σαρδέλες είναι να τις πολτοποιήσετε με χυμό λεμονιού και πιπέρι και στη συνέχεια να απλώσετε το μείγμα σε ψωμί ολικής αλέσεως. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις προσθέσετε σε μια φρέσκια πράσινη σαλάτα για ένα θρεπτικό γεύμα.
Δείτε επίσης
- Το λαχανικό που μειώνει το φούσκωμα
- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας,εγκεφαλικού και καρκίνου- Για ποιο συστατικό πρόκειται;
- Ποιος είναι ο συνδυασμός που κάνει το έντερο «χαρούμενο»
- Αυτό είναι το Νο 1 μυστικό για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με γυμναστή
- 3 μυστικά για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε