Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία ποικιλοτρόπως, προλαμβάνοντας την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους, θωρακίζοντας την καρδιά και μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, αναφέρει ότι το να ακολουθεί κανείς ένα «πρώιμο» μοτίβο διαλειμματικής νηστείας – όπου το άτομο τρώει για ένα καθορισμένο αριθμό ωρών και νηστεύει για τον υπόλοιπο χρόνο – με την νηστεία να διαρκεί από τις 5 μ.μ. μέχρι περίπου τις 10 π.μ. της επόμενης ημέρας, φάνηκε να είναι πιο ευεργετικό για τη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, καθώς και για τη μείωση της ποσότητας του υποδόριου λίπους της κοιλιάς ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Έχει σημασία το timing που κάνουμε διαλειμματική νηστεία;
Για την μελέτη τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν σχεδόν 200 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών και με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 32.
Όλοι οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες νηστείας με περιορισμένο χρόνο: πρώιμη νηστεία (κατανάλωση τροφής μεταξύ διάμεσου 9:45 π.μ.-5:30 μ.μ.), όψιμη νηστεία (κατανάλωση τροφής μεταξύ διάμεσου 2:20 μ.μ.-9:30 μ.μ.), αυτοεπιλεγμένη νηστεία ή καθόλου νηστεία.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν επίσης διατροφική εκπαίδευση σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής.
«Έρευνες σε ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι η μεταβολική αποτελεσματικότητα ενισχύεται όταν η πρόσληψη τροφής εναρμονίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα για την υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Θέλαμε να διερευνήσουμε αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για τον άνθρωπο και πώς ο χρόνος του διατροφικού παραθύρου – πρώιμος, όψιμος ή αυτοεπιλεγμένος – επηρεάζει την απώλεια βάρους, την κατανομή του λίπους και την καρδιομεταβολική υγεία σε άνδρες και γυναίκες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι», συμπληρώνουν.
Η πρώιμη νηστεία πιθανώς να μειώνει την ποσότητα του κοιλιακού λίπους
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, όλες οι ομάδες νηστείας, ανεξάρτητα από τη μέθοδο νηστείας με περιορισμένο χρόνο, φάνηκε να έχει μεγαλύτερη απώλεια βάρους – κατά μέσο όρο 3-4 κιλά – σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έκανε.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της πρώιμης νηστείας φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη μείωση της ποσότητας υποδόριου λίπους στην κοιλιά, καθώς και σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κι ενώ τα παραπάνω ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια αυτά τα οφέλη, συμβάλλοντας πιθανώς στον εντοπισμό του βέλτιστου προγράμματος νηστείας.
Δείτε επίσης
- Φρούτα: Γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας – ποια να προτιμήσουμε
- Διατροφή για υγιή οστά: Η Νο1 τροφή που περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
- Το λαχανικό που μειώνει το φούσκωμα
- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας,εγκεφαλικού και καρκίνου- Για ποιο συστατικό πρόκειται;
- Ποιος είναι ο συνδυασμός που κάνει το έντερο «χαρούμενο»
Σχετικά άρθρα
- Διαλειμματική νηστεία: Είναι αυτό το «κλειδί» της επιτυχίας;
- Τι επιπτώσεις έχει η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο μας
- Έρευνα: Διαλειμματική νηστεία εντός 8ώρου επιφέρει 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
- Διατροφή: Τα υπέρ και κατά της διαλειμματικής νηστείας
- Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να προστατεύσει από τον κορωνοϊό;