Δήμος Φαιστού: Παραίτηση με...καταγγελίες για το σκάνδαλο του φράγματος

cretalive.gr  22 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Δήμος Φαιστού: Παραίτηση με...καταγγελίες για το σκάνδαλο του φράγματος

Τριγμοί έχουν προκληθεί στη Μεσαρά μετά την προαναγγελθείσα υποβολή παραίτησης του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη από την Επιτροπή Διοίκησης Λειτουργίας και Συντήρησης του φράγματος Φανερωμένης, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού που έχει απομείνει στο φράγμα.

Με απογοήτευση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την απόφαση του ως πρόεδρος της Επιτροπής ο ίδιος αναφέρει ότι «βασικός λόγος που τελικά επέμεινα και έδωσα την παραίτηση μου από την Επιτροπή του φράγματος είναι γιατί πιστεύω ότι θα έπρεπε (σ.σ. να τηρηθεί) η απόφαση που πήραμε τότε στην Επιτροπή, δηλαδή να φτάσει "το μαχαίρι στο κόκαλο". Θα έπρεπε πρώτη προτεραιότητα να μπει στη σύσκεψη το να ψάξουμε τις αιτίες οι οποίες συνετέλεσαν να χαθούν τα 3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτό μέσα από την πρώτη συνάντηση που έγινε δεν βγήκε γι’ αυτό το λόγο παραιτήθηκα».

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης έπειτα από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Αυτή πρέπει να διερευνήσει και αυτή πρέπει να δει τί γίνεται» με το δυσθεώρητο έλλειμμα των 3.000.000 κυβικών μέτρων νερού που διαπιστώθηκε ότι λείπει από το φράγμα Φανερωμένης με συνέπεια το φράγμα να έχει φθάσει πλέον «στο σημείο μηδέν»ατικά, καθώς για την προστασία του και τη συνέχιση της λειτουργικότητας του επιβάλλεται ο ταμιευτήρας να διαθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου».

Στις δηλώσεις του επιμένει και στηρίζει την απόφασή του λέγοντας «θεωρώ ότι αν δεν φθάσουμε μέχρι τον πάτο δε θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα ούτε τώρα ούτε διαχρονικά. Ήταν αδύνατο εγώ να μπορέσω να λειτουργήσω μέσα σε μία Επιτροπή στην οποία δεν έχω καμία αρμοδιότητα παρά μόνο πώς θα ανοίξει και θα κλείσει το φράγμα.

Παράλληλα δίνει την δική του απάντηση στο ερώτημα «πώς χάθηκαν 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα» λέγοντας δίχως περιστροφές πως «θεώρησα ότι τα 3 εκατ. κ.μ. νερού κάποιο από τα ΤΟΕΒ το πήρε και το χρησιμοποίησε χωρίς να το ενδιαφέρει τι θα γίνει το καλοκαίρι».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού από σήμερα και στο εξής ο ίδιος καταθέτει: «Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα δοθούν 1.150.000 εκ., 500.000 στο ένα ΤΟΕΒ, 500.000 στο άλλο και 150.000 στο τρίτο από τα νερά που έχουν απομείνει στο φράγμα της Φανερωμένης».

«Η παραίτηση μου ελπίζω να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές»- «Το φράγμα κινδυνεύει»

Στη δισέλιδη επιστολή παραίτησης με αποδέκτες τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκο Συριγωνάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του φράγματος και ξεκαθαρίζει ότι:

«Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, με το υπ’ αριθμ. 14360/27-10-2023 έγγραφο μου με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία του Φράγματος Φανερωμένης», απευθυνόμενο προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκοινοποιούμενο στον κ. περιφερειάρχη Κρήτης και την κ. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ήδη αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς και οι δυσάρεστες συνέπειες της έχουν γίνει αντιληπτές, με το θέμα της ξηρασίας και των συνεπειών αυτής να είναι κυρίαρχο.

Δεδομένου ότι είμαστε όχι μόνο μια αγροτική περιοχή αλλά ταυτόχρονα και περιοχή με τουριστική δραστηριότητα και εκμετάλλευση που, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, καθιστούν αντιληπτή σε καθένα την ανάγκη επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης καθώς και της προστασίας των υδάτινων πόρων μας. Ήδη η περίοδος βροχών του 2024 μας αφήνει χωρίς πολλά χιλιοστά βροχής και το Φράγμα σε κατάσταση ανάγκης. Από τον Αύγουστο του 2023 με απόφασή μας ως Επιτροπή αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την άρδευση αποκλειστικά και μόνο στους τέσσερις ξηρικούς αναδασμούς της περιοχής που δεν είχαν ιδιαίτερες ανάγκες, ώστε να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε την ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα.

Ωστόσο, η συνεχώς μειούμενη στάθμη του νερού, παρά την περιορισμένη για το επίμαχο διάστημα επίσημη διάθεση ύδατος προς άρδευση, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέρα από το νερό που διαθέτουμε εμείς ως Επιτροπή Φράγματος στους καλλιεργητές υπάρχει και λαθροχειρία από αγνώστους που οδηγεί στην ασύδοτη και ανεξέλεγκτη κατανάλωση για άρδευση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα σημερινά επίπεδα του φράγματος με νερό κάτω από ζώνη συναγερμού, κατολισθήσεις των τοιχωμάτων του και σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση του ως εργαλείου βιωσιμότητας και ανάπτυξης της περιοχής».

«Το Φράγμα Φανερωμένης κινδυνεύει πραγματικά, καθώς για την προστασία του και τη συνέχιση της λειτουργικότητας του επιβάλλεται ο ταμιευτήρας να διαθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περίπου.

Για τον κίνδυνο αυτόν σας είχα ενημερώσει εγγράφως, όπως και για την ουσιαστική αδυναμία μας ως Επιτροπή να αστυνομεύσουμε και στη συνέχεια να εντοπίσουμε και να ελέγξουμε όσους παρανόμως και κακοβούλως αρδεύουν λάθρα, δημιουργώντας τα ως άνω προβλήματα στο Φράγμα και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία του αλλά και το ίδιο το μέλλον του. Για την θεσμική και ουσιαστική μας αδυναμία αυτή διαμαρτύρομαι εντόνως, καθώς όλες οι εκκλήσεις μου για βοήθεια, για παροχή αστυνόμευσης και έλεγχο, έχουν μείνει αναπάντητες από κάθε αρμόδια Αρχή.

Διαμαρτυρόμενος λοιπόν, σας δηλώνω ότι παραιτούμαι από πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος Φανερωμένης Μεσσαράς, καθώς δεν μου παρέχονται τα εφόδια και ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν βρίσκω και την ανταπόκριση από τις Αρχές για την προστασία αυτού του πολύ σημαντικού για την περιοχή μας υδάτινου πόρου, παραμένοντας απλός θεατής σε ένα διαρκές έγκλημα απέναντι στον τόπο μου.

Η παραίτησή μου αυτή, ελπίζω να συγκινήσει τις Αρχές και να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά κάθε αρμόδιας Αρχής ώστε να αντιμετωπισθεί αυτό το φλέγον θέμα, πριν ένα πολύτιμο στοιχείο για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της περιοχής μας καταστραφεί».

 

cretalive.gr  22 April, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα