Χριστούγεννα: Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς να πάρεις βάρος -Οι 5+1 «χρυσές» συμβουλές

  23 December, 2022 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Χριστούγεννα: Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς να πάρεις βάρος -Οι 5+1 «χρυσές» συμβουλές

«Αν προσέχεις τη διατροφή σου και βρίσκεσαι σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, μπορεί να αναρωτιέσαι πως πρέπει να διαχειριστείς τα τραπέζια του ρεβεγιόν και αυτό ανήμερα των Χριστουγέννων» λέει στο iefimerida.gr η Μαρία Χαλκιά, διαιτολόγος – διατροφολόγος -που προ ημερών παρουσίασε τον οδηγό «μελομακάρονα vs κουραμπιέδες», εξετάζοντας ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή.


Ρεβεγιόν Χριστουγέννων: Οι 6 συμβουλές για να μην πάρεις βάρος στο γιορτινό τραπέζι

Σε ό,τι αφορά τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχει όμως η δυνατότητα να τα απολαύσεις χωρίς να αυξηθεί το βάρος σου; Η Μαρία Χαλκιά ετοίμασε έναν αναλυτικό οδηγό με 6 tips που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια χωρίς να ξεφύγει το βάρος σου και επομένως χωρίς… τύψεις:

Κάνε τον προγραμματισμό σου.

Τι σημαίνει αυτό; Αν ξέρεις ότι τις επόμενες μέρες έχεις κάποιο κάλεσμα που θα «ξεφύγεις», προσπάθησε μέχρι τότε να είσαι λίγο πιο αυστηρός με το πρόγραμμα της διατροφής σου. Αυτό σημαίνει να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και όχι να αποκλείσεις γεύματα ή να τρως πολύ λιγότερο από ότι συνήθως. Επιπλέον, αν έχεις πολλά καλέσματα ή τραπέζια στις γιορτές, μπορείς να διαλέξεις τις μέρες που θα φας παραπάνω και τις άλλες να είσαι πιο συγκρατημένος.

2) Μην μείνεις νηστικός όλη μέρα.

Σίγουρα σκέφτεσαι ότι αν δεν φας τίποτα άλλο τις μέρες που έχεις κάποιο τραπέζι αυτό θα σε βοηθήσει να μην πάρεις βάρος. Στην πραγματικότητα θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα είσαι πολύ πεινασμένος με αποτέλεσμα να καταναλώσεις πολύ περισσότερο φαγητό από αυτό που θέλεις πραγματικά. Επομένως, μην μείνεις νηστικός μέχρι το τραπέζι αλλά κάνε κανονικά τα γεύματα σου όπως συνηθίζεις. Αν το τραπέζι είναι το μεσημέρι φάε ένα καλό πρωινό ή και ένα μικρό σνακ πριν. Αν το τραπέζι είναι το βράδυ, το μεσημέρι επέλεξε κάτι πιο ελαφρύ όπως μια πλούσια σαλάτα ή μια ομελέτα.


3) Πες όχι στο τσιμπολόγημα.

Για να ελέγξεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις, περίμενε να καθίσεις στο τραπέζι και γέμισε το πιάτο σου με ότι σου αρέσει πριν αρχίσεις να τρως. Αν ξεκινήσεις να «τσιμπάς» από τα διάφορα ορεκτικά ή πιάτα που υπάρχουν σίγουρα δεν θα μπορέσεις να ελέγξεις την ποσότητα με αποτέλεσμα να φας πολύ παραπάνω. Επιπλέον, πρόσεξε τυχόν κεράσματα που μπορεί να υπάρχουν στην αρχή όπως ξηρούς καρπούς, καναπεδάκια, σοκολατάκια κ.λπ. Θα σε «φορτώσουν» με αρκετές θερμίδες πριν ακόμα καθίσεις για φαγητό.

4) Ακολούθα τον κανόνα του πιάτου.

Σίγουρα στο να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις, θα σε βοηθήσει ο κανόνας του πιάτου. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει να γεμίσεις το ½ πιάτο σου με σαλάτα ή ψητά λαχανικά που θα βοηθήσουν στον κορεσμό, το ¼ του πιάτου σου με κάποια επιλογή κρέατος, όπως γαλοπούλα, ρολό κλπ και το υπόλοιπο ¼ με κάποια επιλογή υδατάνθρακα όπως ζυμαρικά, πατάτες, πίτα κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις δοκιμάσει απ’ όλα χωρίς να ξεφύγεις.

5) Άσε χώρο για γλυκό.

Αυτές τις μέρες φυσικά υπάρχουν και αρκετά γλυκά στα εορταστικά τραπέζια. Προσπάθησε να φας μέχρι τον κορεσμό και όχι μέχρι δυσφορίας, έτσι ώστε να απολαύσεις και το γλυκό. Αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά γλυκά, επέλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και φάε ένα κομμάτι από αυτό.

6) Πρόσεξε το αλκόολ.

Σίγουρα το αλκόολ είναι άφθονο αυτές τις ημέρες και συνοδεύει όλα τα τραπέζια. Προσπάθησε όσο μπορείς να είσαι συγκρατημένος με την κατανάλωση αλκοόλ καθώς είναι πλούσιο σε «κενές» θερμίδες. Οι επιλογές με τις λιγότερες θερμίδες είναι το λευκό κρασί και η μπύρα. Αν θέλεις να καταναλώσεις ποτά όπως vodka, gin κλπ, συνόδευσε τα με σόδα, tonic ή στημένο λεμόνι και όχι με ζαχαρούχα αναψυκτικά.

«Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να μην αγχώνεσαι για τις θερμίδες στο ρεβεγιόν και να απολαύσεις αυτές τις μέρες με την οικογένεια και τους φίλους σου. Ακόμα και να ξεφύγεις περισσότερο από ότι θα ήθελες δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις και ενοχές. Οι λίγες μέρες των γιορτών δεν θα καταστρέψουν την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούσες όλο το προηγούμενο διάστημα ούτε θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα το βάρος σου» λέει καταλήγοντας, στον διατροφικό οδηγό της για τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Μαρία Χαλκιά, διαιτολόγος – διατροφολόγος.


--[ℹ] Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Human Nutrition, University of Surrey - Διαιτολογικό Γραφείο Diatrefo, Αμφιτρίτης 44, Παλαιό Φάληρο. Επικοινωνία στο 210-9840252 ή μέσω του [email protected]

 

  23 December, 2022 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα