Χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε ξεκινά η αναβίωση των ρυθμίσεων σε 72 και 120 δόσεις

  24 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε ξεκινά η αναβίωση των ρυθμίσεων σε 72 και 120 δόσεις

Eντός του Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επανένταξης χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση οφειλών. Το μέτρο αφορά όσους ενώ είχαν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, αλλά δεν συνέχισαν να την εξυπηρετούν.

Στους οφειλέτες δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν σε 72 και 120 δόσεις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυσκολίες που προκάλεσαν στους οφειλέτες μετά την πανδημία του κορονοϊού η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, θεσπίζεται νέο σχήμα 36 - 72 δόσεων για τους ασφαλισμένους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έως 1/11/2021. Στην εν λόγω ρύθμιση εντάσσονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1/11/21.

Ποια χρέη εντάσσονται

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε χτες βράδυ, η αναβίωση ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών περιλαμβάνει την επανένταξή μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι την 31η.7.2023, εφόσον:

α) οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν. 4469/2017 (Α΄ 62) ή σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 (Α΄ 207) ή σε ειδική ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης, και

β) ο οφειλέτης δεν έχει άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης θα μπορέσει να γίνει, μόνο εάν και οι νέες αυτές οφειλές έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, η οποία και τηρείται.

Πρώτη δόση και τόκος

Η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης μέχρι την 31η.7.2023. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Οι δόσεις επιβαρύνονται με το ποσό του τόκου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο από την απώλεια της αρχικής ρύθμισης έως την ημερομηνία αναβίωσης της ρύθμισης. Το ποσό αυτό καταβάλλεται μαζί με την τελευταία δόση της ρύθμισης που αναβιώνει, όπως αυτή έχει μετατεθεί χρονικά σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους απασχόλησης (Σεπτέμβριος 2021 με Δεκέμβριο 2022).

Ελάχιστη δόση και απώλεια ρύθμισης

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται, αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Στόχος του ΚΕΑΟ είναι τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση να ανέλθουν στα 1.7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ, βέβαια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον Δεκέμβριο του 2022, έχει εκτοξευθεί στα 45,67 δισ. ευρώ.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

  24 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα