«Στρώμα» οι ελιές σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, λόγω της καταστροφικής του δράσης του δάκου στα λιόφυτα της Κρήτης.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο δάκoς έχει μεγάλο μερίδιο… ευθύνης για την τελική ποιότητα του λαδιού και αυτό που επισημαίνουν είναι ότι οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον πολλαπλασιασμό και δραστηριότητα του δάκου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές τόσο του Ηρακλείου, όσο και των Χανίων έχουμε την ανάπτυξη μεγάλων δακοπροσβολών.
Οι αγρότες αγωνιούν για το μέγεθος της φθινοπωρινής προσβολής των ελαιόδεντρων και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένα αγρότες πληρώνουν για να κάνουν ψεκασμούς οι ίδιοι, με στόχο την προστασία του ελαιοκάρπου.
Την ίδια ώρα βέβαια οπως αναφέρει το ypaithros.gr, τα αγουρόλαδα καλής ποιότητας κινήθηκαν μεταξύ 3.50 – 3.70 το λίτρο, ενώ οι τιμές για τα πρώτα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται μεταξύ 2,60 και 2,80 ευρώ, με την τελευταία να αναφέρεται στις 3 γραμμές οξύτητας.
Στη Βουλή το ζήτημα
Το θέμα του λαδιού έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές στη Βουλή.Συγκεκριμένα στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπιστεί η απαξίωση του ελαιόλαδου και να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε καταρχάς ότι η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο εκπέμπουν SOS, με την σταδιακή απαξίωση τους, με την αποτυχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα προηγούμενα χρόνια να εφαρμόσει το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας και με την επιλογή του να συνυπογράψει (αβλεπί) την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση της αδασμολόγητης εισαγωγής ελαιόλαδου από τρίτες χώρες και ζήτησε την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων για να μην υπάρξουν ολέθρια αποτελέσματα.
Για να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο για το ελαιόλαδο και την ελαιοκαλλιέργεια πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο Υπουργό:
-Να προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Ε.Ε και ο φάκελος, που είχε προετοιμαστεί, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το χαμένο εισόδημα όλα τα προηγούμενα χρόνια
-Να έλθει άμεσα στη βουλή νομοθετική ρύθμιση με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών
-Να συσταθεί άμεσα επιστημονική επιτροπή, με την συνέργεια των Πανεπιστημίων, προκειμένου να μελετηθεί το πρόβλημα, να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας και να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι όπως το γλοιοσπόριο που χτύπησε πέρυσι την Κρήτη, το οποίο σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας είναι καταστροφικό.
Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να η ΝΔ να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις λαθεμένες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και να αδρανεί χαρακτηριστικά.
Ο αρμόδιος Υπουργός, παραδέχτηκε ότι είχαμε δύσκολες χρονιές, αναφέρθηκε στα προβλήματα, ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, στα θέματα που έθεσε ο κ. Κεγκέρογλου, ακόμη και στο αίτημα να συσταθεί επιστημονική επιτροπή.
Δείτε επίσης
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Δείτε πόσο κοστίζει στο χωράφι και πόσο πωλείται στο ράφι- Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας
- Αγρότες: Δυναμικό «παρών» στο παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του