Βουλή: Ξεκινάει η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

  06 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
Βουλή: Ξεκινάει η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί για την κυβέρνηση μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα επιδιώξει να αναδείξει κατά την τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι επιτέλους ανάγκη «να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω» και «το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος ήταν ίσως η πιο εμβληματική, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.


Κυβέρνηση: Η μεταρρύθμιση είναι σε απόλυτο συντονισμό με την πλειοψηφία της κοινωνίας
Με αυτόν τον τρόπο η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες, εκμεταλλευόμενη τη στάση της αντιπολίτευσης που τάσσεται σύσσωμη κατά του νομοσχεδίου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αμηχανία και εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συνέβησαν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, με το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος να θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με κάποιες βελτιώσεις και το 8% προς τη σωστή κατεύθυνση, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση συνεργατών του πρωθυπουργού.

Το νομοσχέδιο θα βάλει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις
Στον αντίποδα, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα εμφανιστεί συμπαγές και με καθαρή πρόταση που αντιμετωπίζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη χώρα, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο  έρχεται να βάλει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ εστιάζει ταυτόχρονα στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο αφορούν οι 176 από τις 205 διατάξεις, δηλαδή το 70% του συνόλου. Το υπουργείο Παιδείας προτάσσει την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχει και εθνική σημασία, θεσπίζει το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά ιδρύματα του εξωτερικού για να δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα, παρά, όπως τονίζουν τα πολύ αυστηρά κριτήρια λειτουργίας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σε σχέση με τις οικονομικές και εκπαιδευτικές προδιαγραφές. «Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία», όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Με άρωμα ευρωεκλογών η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο
Η συζήτηση στη Βουλή θα έχει και έντονο προεκλογικό άρωμα, αφού τα κόμματα έχουν λάβει θέσεις μάχης ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Παρασκευή, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησή του. Αναμένεται να στρέψει τα βέλη του τόσο προς τον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο θα κατηγορήσει ότι πήρε πίσω την αρχική του θέση «προσδοκώντας μικροκομματικά οφέλη» την ώρα που δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι του προοδευτικού χώρου, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Όσον αφορά τον κ. Κασσελάκη, ο κ. Μητσοτάκης στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ μίλησε για την αντίφαση μεταξύ του «όχι» που εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και του γεγονότος ότι ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

 

  06 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα