Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αντισυνταγματικό το ν/σ, λένε συνταγματολόγοι – Δεν υποχωρούν οι φοιτητές
Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου.
Σε κοινή επιστολή τους, τονίζουν πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ρητή απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από το άρθρο 16, με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος.
«Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται», αναφέρουν οι συνταγματολόγοι.
«Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Είμαι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η αναθεωρηση, θα επιτρέπεται αυτή η αμφισβήτηση – νομική και συνταγματική αμφισβήτηση – μέχρι να λυθεί από ένα δικαστήριο, είτε εθνικό είτε ευρωπαικό», τονίζει ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
«Αγκάθι» στο επίμαχο νομοσχέδιο θεωρείται και η δυνατότητα που παρέχει σε κολλέγια, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για «κούφια» πτυχία, να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω franchising, κάτι που σχολίασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως είναι «κρίμα που έκλεισε το Trump University μέσα σε όργιο σκανδάλων διαφθοράς, και δεν πρόλαβε να κάνει franchise στην Ελλάδα».
Παρά το γεγονός πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητική στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών, είχε διαμηνύσει πως, στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στην Βουλή ένα πλαίσιο που «θα υπονομεύει το δημόσιο και θα κάνει τα πτυχία εμπόριο, μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια», τότε θα το καταψηφίσει.
«Η υβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο με τους φοιτητές, αλλά και με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας»
Από την πλευρά του ΚΚΕ υποστηρίζεται ότι «η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με ‘αυτογκόλ από τα αποδυτήρια’, ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», ενώ σημειώνει πως το νομοσχέδιο συνιστά «ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Επιστημονικοί και πολιτικοί κύκλοι καταγγέλουν ως «δώρο του υπουργείου Παιδείας σε κολλεγιάρχες», που βάζει βόμβα στα θεμέλια της ιστορικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.
Πρόκειται μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, για τους ίδιους ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στη σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για κονδύλια κατάρτισης.
Προειδοποιούν με μπλακ άουτ στα πανεπιστήμια οι φοιτητές
Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις και καταλήψεις πανεπιστημίων συνεχίζουν να αντιδρούν χιλιάδες φοιτητές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες ανώτατες σχολές, ενώ την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00, οι φοιτητές προγραμματίζουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε κάθε πόλη.
Πάντως, οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο για να μη χαθεί η χρονιά.
Οι φοιτητές ανακοίνωσαν, ωστόσο, ότι θα προχωρήσουν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα, ενώ προειδοποιούν ότι προετοιμάζουν «την παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, σε συντονισμό με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της».
Ο Πανελλαδικός Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων καταγγέλλει ότι «ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις, ενώ την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολλεγίων».
«Δεν θα τους περάσει» – Η ΠΟΣΔΕΠ στο πλευρό των φοιτητών
«Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα. Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονισμού, που αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Όπως διαμηνύουν οι φοιτητές, «για πέμπτη, συνεχόμενη εβδομάδα αποδείξαμε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης. Έτσι θα συνεχίσουμε! Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, την Τετάρτη 7/2, παρουσίασε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο την Πέμπτη 8/2 τέθηκε σε διαβούλευση, ανακοινώνοντας πως μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει ψηφιστεί. Δεν θα τους περάσει!».
Καταγγέλλουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «διαλύει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση πως «έχει κηρύξει πόλεμο με τους φοιτητές, αλλά και με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας».
Να σημειωθεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών και ζητάει να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
<iframe src="https://www.megatv.com/embed/?p=20201400570" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen scrolling="no" width="560" height="315"></iframe>
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
Σχετικά άρθρα
- Ψηφίστηκε το ν/σ για την Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και τα Μη Κερδοσκοπικά Παραρτήματα
- Κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση για το ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
- Βουλή: Ξεκινάει η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ
- Μη κρατικά ΑΕΙ: Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο
- Πιερρακάκης: Τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη