“Βόμβα” για το Παγκρήτιο Στάδιο: Πιθανό λουκέτο, σφραγίστηκε μερικώς

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης  23 April, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
“Βόμβα” για το Παγκρήτιο Στάδιο: Πιθανό λουκέτο, σφραγίστηκε μερικώς

"Ρουκέτα" εκτόξευσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εναντίον της Λότζιας και με "πεδίο πτώσης" το Παγκρήτιο Στάδιο και ειδικότερα το γήπεδο του ποδοσφαίρου και τον ανοιχτό στίβο του σταδίου.

Αν ο Δήμος Ηρακλείου μέσα σε δεκαπέντε ημέρες δεν υποβάλει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και μελέτη-δήλωση στατικής επάρκειας των στεγάστρων των κερκίδων και της αθλητικής εγκατάστασης, τότε το Παγκρήτιο Στάδιο για το ποδόσφαιρο και τον ανοιχτό στίβο σφραγίζεται επ' αόριστον... Η απόφαση με χθεσινή ημερομηνία (21/4/2017) έρχεται μία μέρα μετά την κατάθεση του πρακτικού της Επιτροπής Καταλληλότητας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Νομού Ηρακλείου και αποτελεί την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με την οποία γνωστοποιείται η «ανανέωση υπό προϋποθέσεις της άδειας καταλληλότητας-λειτουργίας του Παγκρήτιου Σταδίου».

Η απόφαση αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι εντός 15 ημερών, και μέχρι τις 5 Μαΐου, η Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου ΑΑΗ/ΟΤΑ θα πρέπει να έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης φθορών και γενικότερα συντήρησης του Παγκρήτιου Σταδίου, κυρίως όμως στην κατάθεση των πιστοποιητικών πυρασφάλειας και στη δήλωση στατικής επάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό πυρασφάλειας έχουν προχωρήσει θεαματικά, ενώ και η σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας δε δείχνει να απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.

 

Σφραγίζεται μερικώς

Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η σφράγιση των εξεδρών των θυρών 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14, των χώρων του ανοιχτού στίβου, καθώς και των αύλειων χώρων τους, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία για το ποδόσφαιρο και τον ανοιχτό στίβο, που μένουν «υπό συνθήκες σφραγίσεως» τουλάχιστον μέχρι τις 5 Μαΐου. Αν μάλιστα μέχρι τότε δεν προσκομιστούν ανανεωμένο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και δήλωση στατικής επάρκειας της αθλητικής εγκατάστασης και των στεγάστρων των κερκίδων, τα οποία όμως θα πρέπει να λάβουν και την έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Νομού Ηρακλείου, τότε το σφράγισμα του Παγκρητίου για το ποδόσφαιρο και τον ανοιχτό στίβο θα ισχύει επ' αόριστον! Αντίθετα, αν σε 15 μέρες τακτοποιηθούν τα δύο αυτά ζητήματα, η προσωρινή σφράγιση αρχικά για ποδόσφαιρο και ανοιχτό στίβο μπορεί να αρθεί με νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με την ίδια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως αναφέρεται, εφόσον ανανεωθεί το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, μπορούν για τα επόμενα δύο χρόνια να λειτουργούν κανονικά μια σειρά αθλημάτων και δράσεων, που φιλοξενούνται εσωτερικά και κάτω από τις κερκίδες στις θύρες 4, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 15, 17, όπως κολύμβηση, άρση βαρών, χορός, πάλη, κωπηλασία και άλλα... Με την ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η μέγιστη χωρητικότητα του σταδίου, κατόπιν της παραπάνω σφράγισης, καθορίζεται σε 17.000 καθήμενους θεατές και σε περίπτωση αποσφράγισης η χωρητικότητα καθορίζεται σε 27.000 θεατές.

 

Αγώνας ταχύτητας

Η απόφαση αυτή υποχρεώνει την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου ΑΑΗ/ΟΤΑ και τον επικεφαλής της αντιδήμαρχο, Κώστα Βαρδαβά, να τρέξουν "σπριντ" μέχρι τις 5 Μαΐου για να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της ανάθεσης μελέτης της στατικής επάρκειας, την έκδοσή της, τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και την κατάθεση του σχετικού δικαιολογητικού στην Επιτροπή Ελέγχου, που θα λάβει και την οριστική απόφαση.

Οι ημερομηνίες είναι ανελαστικές και το πιθανότερο είναι ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, που έχει οριστεί για τις 6 Μαΐου, ως ενδεχόμενο να απομακρύνεται πλέον οριστικά, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι στην ελληνική κανονικότητα μάλλον ανέφικτο να καλυφθούν!

Αν μάλιστα μέχρι τις 5 Μαΐου δεν καταθέσουν τη δήλωση στατικής επάρκειας και δεν εγκριθεί από την Επιτροπή Ελέγχου, τότε με το σφράγισμα του γηπέδου ποδοσφαίρου επ' αόριστον και του ανοιχτού στίβου κινδυνεύει να "τιναχτεί" στον αέρα και μία άλλη σπουδαία διοργάνωση που έχει ανακοινωθεί: η ποδοσφαιρική αναμέτρηση στις 7 Ιουνίου, μεταξύ της Ίντερ (for ever), της τριπλούχου σε Ιταλία και Ευρώπη το 2010, και της "χρυσής" Εθνικής Ελλάδος του 2004!

Βέβαια πίσω από τη χθεσινή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κάποιοι "βλέπουν" και μια ενδεχόμενη "τακτική κίνηση", με ένα τέτοιο έγγραφο η Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου ΑΑΗ/ΟΤΑ να μπορέσει να εκταμιεύσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την οποία έχει δεσμευτεί η Περιφέρεια Κρήτης να δώσει μέσω ΕΣΠΑ, επικαλούμενη η δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης με τη σχετική αιτιολόγηση. Αλλά, βέβαια, παραμένει ερωτηματικό πώς το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει μία Α.Ε., έστω και δημοτική, που εμφανίζει εισπράξεις και έσοδα.

 

Ολόκληρη η απόφαση

 

Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης

Η "Ν.Κ." σας παραθέτει όλο το σκεπτικό του μερικού σφραγίσματος στο Παγκρήτιο Στάδιο, αλλά και τον πίνακα των αθλημάτων που η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια:

«Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 280 παρ. Ι του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α'/7.6.2010) «Πρόγραμμα "Καλλικράτης" - Νέα Αρχιτεκτονική για την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης και του κράτους»

2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 136/2010 (ΦΕΚ 229/27.12.2010 τ. Α') "Οργανισμός Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης"

3. Τις διατάξεις του Ν. 2503/97 "Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθμιση θεμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις"

4. Τις διατάξεις του άρθρου 56Α του Ν. 2725/99, όπως αυτό προσετέθη µε το άρθρο 9 του Ν. 3057/02 (ΦΕΚ 239/10.10.02) και τροποποιήθηκε µε την παρ. 18 του άρθρου 8 του Ν. 3207/03 & το άρθρο 22 τ. Ν. 4049/2012

5. Την αριθ. 7040/2.6.2016 απόφαση γ.γ. Α.∆.Κ., περί ανασυγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου καταλληλότητας των πάσης φύσεως αθλητικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων νομού Ηρακλείου

6. Το µε αρ. πρωτ. 12/20.4.2017 πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Νομού Ηρακλείου

7. Τις µε αρ. 146/4.9.2014, 10/18.2.2015 και οικ. 95/9.10.2015 αποφάσεις µας

Και µε δεδομένα ότι, όπως αναφέρονται στο (6) σχετ.:

* Η απόκριση του ανατολικού στεγάστρου υπό εντατική κατάσταση υψηλής φόρτισης δράσεων ανέμου και χιονιού κατά το χρονικό διάστημα (άνω των 18 μηνών από το προηγούμενο πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής) που μεσολάβησε, χωρίς να παρουσιαστούν μετακινήσεις-βυθίσεις ή άλλης μορφής αστοχίες ή βλάβες στη μείζουσα μεταλλική κατασκευή, ήταν ικανοποιητική,

* Η διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης (ΑΑΗ/Α.Ε. ΟΤΑ) έχει προβεί σε ενέργειες αποκατάστασης φθορών και γενικότερα συντήρησης του Παγκρήτιου Σταδίου, καθώς και σε ανάθεση μελέτης-εργασίας προς έκδοση της ζητούμενης από την αρμόδια επιτροπή δήλωσης στατικής επάρκειας,

Αποφασίζει

1. Την εφαρμογή της παρ. 7 του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, ως προς τη σφράγιση των εξεδρών των θυρών 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14, των χώρων του ανοιχτού στίβου, καθώς και αυτών του αύλειου χώρου των ομόρων µε τις παραπάνω θύρες, για θεατές, αθλητές, συνοδούς, όπως απεικονίζονται (µε ειδική διαγράμμιση ή ένδειξη) σε συνημμένο απόσπασμα τοπογραφικού διαγράμματος του σταδίου. Σε περίπτωση υποβολής της παραπάνω δήλωσης στατικής επάρκειας, και αποδοχής αυτής από την αρμόδια επιτροπή, δύναται να αρθεί η εν λόγω σφράγιση µε νέα µας απόφαση.

2. Την ανανέωση της άδειας λειτουργίας για τα αθλήματα του πίνακα αθλημάτων, πλην ποδοσφαίρου και ανοιχτού στίβου, για δύο έτη από σήμερα, µε την προϋπόθεση ανανέωσης του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και υποβολής προ συμπληρώσεως του πρώτου έτους ισχύος δηλώσεως µη μεταβολής συνθηκών της αθλητικής εγκατάστασης και µη προβιβασμού σε ανώτερη κατηγορία των αγωνιζόμενων ομάδων που φιλοξενούνται σε αυτήν.

3. Την ανανέωση της άδειας λειτουργίας για τα αθλήματα ποδοσφαίρου και ανοιχτού στίβου, για χρονικό διάστημα δύο ετών από σήμερα, υπό την προϋπόθεση της ανωτέρω προσκόμισης δήλωσης στατικής επάρκειας της αθλητικής εγκατάστασης και αποδοχής αυτής από την επιτροπή και ανανέωσης του πιστοποιητικού πυρασφαλείας αυτής.

4. Την υλοποίηση της παρούσας ως προς την, ενδεχομένως προσωρινή, σφράγιση, αναθέτουμε στη Διοίκηση (Α.Α. Ηρακλείου Α.Ε. ΟΤΑ) της αθλητικής εγκατάστασης.

5. Μέχρι την υποβολή και αποδοχή της ζητούμενης, από την αρμόδια επιτροπή, δήλωσης στατικής επάρκειας των στεγάστρων των κερκίδων, θα επιτρέπεται η λειτουργία για τα αθλήματα του παρακάτω πίνακα, πλην ποδοσφαίρου και ανοιχτού στίβου, υπό συνθήκες σφραγίσεως ως αναφέρεται στην παρ. (Ι) της παρούσας. Σε περίπτωση µη υποβολής εντός δεκαπέντε ημερών (το αργότερο μέχρι 5/5.2017) ή µη αποδεκτής αυτής από την αρμόδια επιτροπή, δε θα επιτρέπεται επ' αόριστον η λειτουργία της εγκατάστασης για τα αθλήματα ποδοσφαίρου και ανοιχτού στίβου.

6. Οι παρούσες απαγορεύσεις αναφέρονται µόνο για το κεντρικό τμήμα του Παγκρήτιου Σταδίου και όχι για το βοηθητικό στάδιο.

Με την παρούσα αίρονται όλες οι προγενέστερες αποφάσεις µας.

Η μέγιστη χωρητικότητα του σταδίου, κατόπιν της παραπάνω σφράγισης, καθορίζεται σε 17.000 καθήμενους θεατές. Σε περίπτωση αποσφράγισης η χωρητικότητα καθορίζεται σε 27.000 θεατές».

 

 

neakriti.gr

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης  23 April, 2017 ΚΟΣΜΟΣ