Σχολεία:Το χρονικό της απόφασης για το κλείσιμο-Σήμερα οι ανακοινώσεις

  14 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Σχολεία:Το χρονικό της απόφασης για το κλείσιμο-Σήμερα οι ανακοινώσεις

Η σύσκεψη-θρίλερ των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία – Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν σε λουκέτο

Να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με αποτέλεσμα σήμερα να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Οι ειδικοί χτες εξάντλησαν όλες τις προτάσεις και τα μοντέλα που είχαν προκειμένου να μην κλείσουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ωστόσο η πίεση στις ΜΕΘ αλλά και η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο οριστικό «λουκέτο» σε όλη την επικράτεια.

Η συνεδρίαση κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ δεν έλειψαν οι διαφωνίες, καθώς οι ειδικοί εξέτασαν εκτός από το καθολικό «λουκέτο» και το ενδεχόμενο να κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και σε όσες περιοχές δείχνουν να έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα. 

Τελικά οι ειδικοί επέλεξαν την πιο δραστική και οριζόντια λύση.

Οι βασικοί λόγοι ήταν τρεις:

Η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας και αύξηση της τηλεργασίας
Να μπει φρένο στη διασπορά του ιού μεταξύ των καθηγητών
Να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι ΜΕΘ

Ουσιαστικά η επιτροπή έκρινε πως με το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων θα αυξηθεί η τηλεργασία, καθώς έτσι θα αναγκάζονται να δουλεύουν από το σπίτι και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι και θα λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Έτσι ο συγχρωτισμός των γονέων έξω από τα σχολεία, αλλά και των δασκάλων στις αίθουσες θα σταματήσει.

Ειδικά το δεύτερο απασχόλησε ιδιαίτερα την επιτροπή, καθώς φαίνεται πως οι δάσκαλοι όχι μόνο κολλούσαν εύκολα τον ιό, αλλά και τον μετέδιδαν μεταξύ τους.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι που με καταγγελίες και επιστολές προς το υπουργείο έχουν ασκήσει πιέσεις στην υπουργό, ζητώντας της αυστηρότερα μέτρα στα σχολεία και κυρίως λιγότερα παιδιά στις τάξεις.

Έτσι αφενός οι πιέσεις των εκπαιδευτικών, αφετέρου η έξαρση της επιδημίας στην Βόρεια Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες και κυβέρνηση να επιλέξουν μία πιο δραστική λύση.

Στις 12 οι ανακοινώσεις

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για το «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες για το πως θα διεξαχθούν τα μαθήματα.

Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία Δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνουν στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Με δεδομένο ότι τα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν από Δευτέρα με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, το επόμενο βήμα είναι να δούμε τι θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικό σχετικά με τους εργαζόμενους γονείς, τα ωράρια και τις άδειες ειδικού σκοπού.

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Στην περίπτωση που ανακοινωθεί όπως όλα δείχνουν η καθολική αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων τα μαθήματα θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων

Τηλεκπαίδευση: Θα πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης μέσα από ένα αναβαθμισμένο δίκτυο.

 

  14 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα