Β. Αποστόλου “προτεραιότητα της κυβέρνησης η παραγωγική ανασυγκρότηση”...

mesaralive.gr  18 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIA
Β. Αποστόλου “προτεραιότητα της κυβέρνησης η παραγωγική ανασυγκρότηση”...

φωτο:mesaralive.gr

... με βασικό εργαλείο ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα... ανέφερε στη σημερινή του ομιλία ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στο Πολύκεντρο Μοιρών….

Η συνάντηση του κ. Αποστόλου με τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες και τους εκπρόσωπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον.

Αισιόδοξος ότι μετά τη συμφωνία με τους δανειστές θα μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα προς όφελος του αγροτικού τομέα και των αγροτών, εμφανίστηκε από τις Μοίρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Μεσαρά.

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γιώργος Αρμουτάκης έλαβε πρώτος το λόγο και καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό δωρίζοντάς του ένα αντίγραφο του Δίσκου της Φαιστού.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορία του Καλλικρατικού Δήμου, στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της μη ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού, στην έλλειψη υποδομών και στην αποψίλωση των υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του δρόμου Ηράκλειο - Μεσαρά, τονίζοντας ότι ζούμε σε μια πλούσια περιοχή για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για την ολοκλήρωση των δικτύων άρδευσης του φράγματος της Πλακιώτισσας… ζήτησε από τον Υπουργό να χρηματοδοτηθούν μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα που θα δίνουν νερό από τα Φράγματα της Πλακιώτισσας και του Πρινιά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα για μικροφράγματα και για μελέτες από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».

Ο κ. Σχοιναράκης  καυτηρίασε επίσης το αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι σε άθλια κατάσταση και δυσκολεύει το έργο των αγροτών…

Για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  και για τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της Μεσαράς, έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης κα θεανώ Βρέντζου…

Η κα Βρέντζου επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αναμπέλωσης, θεωρώντας το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, παράλληλα μίλησε για την ανασυγκρότηση-αναδιοργάνωση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς.

Σημείωσε ακόμη τη μείωση των πόρων από τη νέα ΚΑΠ και αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχει ήδη θέσει η Περιφέρεια με έγγραφό της προς τον Υπουργό, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα της στήριξης του αγροτικού τομέα.

Ακούγοντας προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη της κυβέρνησης με τους σκληρούς δανειστές, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που δε θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, στη συνέχεια μίλησε για τον εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το βαρύ όχημα για να βγούμε ταχύτερα από τον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης….

Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει και την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, για να περιοριστούν οι εισαγωγές από τις άλλες χώρες…

Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός κατά τον Υπουργό, χρειάζεται να μειωθεί δραστικά το υψηλό κόστος παραγωγής, να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας, δηλαδή μια νέα Αγροτική Τράπεζα και ένα πρόγραμμα επενδύσεων καθώς όπως σχολίασε δεν μπορούμε να απορροφήσουμε στο έπακρο τα χρήματα για επενδύσεις….

Ο κ. Βαγγέλη Αποστόλου φάνηκε καλός γνώστης των αγροτικών και κτηνοτροφικών θεμάτων και κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις των παρευρισκόμενων…

Μετά την τοποθέτηση του κ. Υπουργού, ακολούθησε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπρόσωπους των παραγωγικών τάξεων και τους πολίτες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

 

mesaralive.gr  18 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIA