Αυτοψία στα κατεστραμμένα αμπέλια του Ηρακλείου
Ακόμα και στο 80% φτάνει η ζημιά σε αμπέλια περιοχών του Νομού Ηρακλείου, μετά τον καύσωνα στα τέλη του περασμένου Μάη, με τους αμπελουργούς να είναι σε δίλημμα για το αν πρέπει να τρυγήσουν φέτος ή όχι!
Το newshub.gr πραγματοποίησε αυτοψία σε αμπελώνες του Νομού και ο φακός κατέγραψε τις εικόνες καταστροφής, αλλά και την απογοήτευση των ίδιων των αγροτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμπελουργού και μέλους της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη, στο αμπέλι του οποίου βρεθήκαμε για να δούμε από κοντά τη ζημιά που προκάλεσε ο νοτιάς στα σταφύλια του, που είναι επιλεγμένο σουλτανί, ποιότητας Τόμπσον, το οποίο προορίζεται για τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Και πραγματικά η εικόνα «μιλά» από μόνη της...
Στο αμπέλι των 12,5 στρεμμάτων του κ. Καμπιτάκη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Έχει περίπου 70% ζημιά το αμπέλι αυτό. Κάποια κομμάτια του μόνο δεν τα έπιασε ο νότος και σώθηκαν και έμεινε απείραχτη. Η διαφορά είναι ξεκάθαρη ανάμεσα στα σταφύλια. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία το αμπέλι ήταν στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και πριν ακριβώς την καρπόδεση, με ολέθριες συνέπειες», αναφέρει ο ίδιος.
Όσα σταφύλια ήταν πιο πρώιμα σώθηκαν. Τα περισσότερα όμως έχουν καταστραφεί. Η ζημιά είναι μεγάλη σε αμπέλια όλων των περιοχών που δραστηριοποιούνται με την αμπελουργία. Σε Ασίτες, Δαφνές, Προφήτη Ηλία, Μαλάδες, Αρχάνες κ.α. οι αμπελουργοί είναι απογοητευμένοι και αυτό που περιμένουν είναι τι θα αποφανθεί ο ΕΛΓΑ για να δουν τελικά αν αξίζει να τρυγήσουν!
«Τα σταφύλια είναι καμμένα από τον καύσωνα. Αυτή την περίοδο οι αμπελουργοί προχωρούν σε δηλώσεις των ζημιών, αναμένοντας τις αυτοψίες ( μετά τις αναγγελίες που έχουν γίνει), οι οποίες ελπίζουν να γίνουν άμεσα. Κάποια είναι ήδη ξερά και πέφτουν κάτω στο χώμα», επισημαίνει ο γνωστός αμπελουργός.
Τρελά έξοδα
Η ζημιά αυτή ήταν ένα καίριο πλήγμα για τους αμπελουργούς, καθώς τα έξοδα που έχουν είναι πάρα πολλά και η όποια απώλεια είναι κομβικής σημασίας για τους ίδιους.
Το πρόβλημα των παραγωγών είναι λοιπόν να αποφασίσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν τα έξοδα ως τον τρύγο ή θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια για φέτος.
Για να καταλάβει κανείς για τι έξοδα μιλάμε ο κ. Καμπιτάκης λέει πως για μια μέση παραγωγή 10 κιλά το φυτό, για να υπάρξει ένα μικρό κέρδος, η τιμή του σταφυλιού πρέπει να είναι το λιγότερο 60 λεπτά το κιλό.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις