«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε θέματα παρανομιών. Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των υπολοίπων αγροτών κάνουν μεγάλο λάθος», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνεντεύξεις του, επισημαίνοντας ότι οι 1.000 περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί ελέγχονται μία προς μια και, όπως σημείωσε «θα δώσουμε πολύ δουλειά στη Δικαιοσύνη».
«Απαντούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο πάγιο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια, να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Δηλαδή αυτοί που καλλιεργούν και εκτρέφουν», σχολίασε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι παράλληλα το ΥπΑΑΤ, κινείται σε δύο επίπεδα:
Πρώτον, συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, μέσω των μικτών κλιμακίων.
Δεύτερον, προχωρεί τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπου με την εφαρμογή τους θα γίνει γνωστό πού και πόσα ζώα εκτρέφονται.
Ο κόσμος θέλει διαφάνεια και συνέπεια, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι οι διάφορες περίεργες και μη συμβατές με τους κανόνες της ΕΕ πρακτικές, έγιναν αντιληπτές. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια αποφυγής του επαπειλούμενου προστίμου των 450 εκατ. ευρώ λόγω έλλειψης Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, αναφέροντας ότι την Πέμπτη θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών.
«Απαντούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο πάγιο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια, να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Δηλαδή αυτοί που καλλιεργούν και εκτρέφουν», σχολίασε ο υπουργός
Οι προβλέψεις του νέου ΕΛΓΑ
Σε ό,τι αφορά στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι γίνεται μια ολιστική προσέγγιση, μετά από 25 χρόνια. Όπως είπε:
– Γίνεται ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα οι εκτιμητές να μπορούν να εκδώσουν πόρισμα μέσα από το χωράφι.
– Οικοδομείται το αγροτικό 112, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη
– Επεκτείνεται η αντιχαλαζική προστασία.
– Ενισχύεται το προσωπικό με 200 ακόμα άτομα.
– Καμία παραγωγή δεν θα είναι ανασφάλιστη καθώς θα υπάρχει η γενική υποχρεωτική ασφάλιση, αλλά και η προαιρετική με την επιλογή κινδύνων, ανάλογα την καλλιέργεια και την περιοχή.
– Επεκτείνεται η κάλυψη σε θερμοκηπιακές και ανθοκομικές καλλιέργειες.
– Γίνεται πιο δίκαιο ο τρόπος κάλυψης σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.
– Θα υπάρχει μειωμένη χρέωση για νέους αγρότες, με στόχο την προσέλκυση νέου δυναμικού στην παραγωγή.
– Η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό θα γίνει σε τρεις φάσεις.
– Η εφαρμογή του κανονισμού θα γίνει από το 2025.
ΤΟΕΒ που λειτουργούν ως μικρομάγαζα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο ζήτημα της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη. Είπε ότι η συνεργασία της Ολλανδικής HVA με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τον ΟΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρεί με στόχο να αντιμετωπισθεί η ιδιαιτερότητα του νησιού που από τη μια αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης και από την άλλη πλημμυρικά φαινόμενα. Σημείωσε ότι τα έργα που θα γίνουν θα είναι αλληλοσυμπληρούμενα, θα δοθεί έμφαση και στα μικροφράγματα και δεν θα κατασκευαστούν ανάλογα με τη συμπάθεια που υπάρχει σε κάθε δήμαρχο αλλά ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, κατά τρόπο μάλιστα, ώστε ακόμα και τα εγγειοβελτιωτικά να λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά.
Αναφέρθηκε στο φαινόμενο να υπάρχουν φράγματα που είναι ακέφαλα και δεν λειτουργούν και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικό Διάταγμα του 1959, με πολλούς από αυτούς να είναι οργανώσεις σφραγίδες και να λειτουργούν ως προσωπικά μικρομάγαζα.
Τέλος, επισήμανε ότι από τους περίπου 420 ΤΟΕΒ όλης της χώρας, μόνο το 9% λειτουργεί με οικονομικά και τεχνικά κριτήρια που εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους.