Αυγενάκης: Γιατί δόθηκαν μικρότερα ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

  30 January, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αυγενάκης: Γιατί δόθηκαν μικρότερα ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Διευκρινίσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ανασφάλιστους παραγωγούς του ΕΛΓΑ έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αρχίζει άμεσα και η πληρωμή αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς που δεν είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ επειδή δεν προβλεπόταν υποχρεωτική ασφάλισή τους, όπως τους χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, καλλιεργητές αρωματικών φυτών κλπ, με 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 είπε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Απόλλων».

Όπως επεσήμανε, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica  που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά στο ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το νέο Διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ και θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα, όπως γνωστοποίησε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ΕΡΤ.

«Τετάρτη είναι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα που καλείται να απαντήσει στους πολίτες- στους δικαιούχους  που έχουν δίκιο σε αυτό. Έχουμε κατά  236 εκατ. ευρώ λιγότερα φέτος και δεν είναι επειδή εμείς το αποφασίσαμε αλλά η κοινότητα που έχει όλα τα κράτη – μέλη μετέφεραν από τον πυλώνα 1 δηλαδή από τον κουμπαρά που είναι οι άμεσες οι ενισχύσεις στον πυλώνα 2, ποσό αναλογικό με την  ΚΑΠ που αναλαμβάνει- παραλαμβάνει κάθε χώρα το οποίο αυτό μεταφράζεται σε 236 εκατ. ευρώ λιγότερα  στις άμεσες ενισχύσεις. Την ίδια ώρα όμως λόγω της κακής διοικητικής συμπεριφοράς του προέδρου του Οργανισμού τους υπαλλήλους του ακόμη και τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν παραμείνει για το 2023 και ήταν να δοθούν και στους αγρότες δεν τα αξιοποίησαν, δεν δόθηκαν. Απαράδεκτο… θα είμαι σε θέση να απαντήσω συγκεκριμένα. Γιατί εγώ όταν μιλώ πρέπει να είμαι συγκεκριμένος και τηρώ στο ακέραιο αυτά τα οποία δεσμεύομαι να ανακοινώνω στους αγρότες.

Θα έχω πλήρη εικόνα:

Για τα ποσά που δεν απορροφήθηκαν το 2023.
Για τα 16.00ο ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα για 2 με 3 χρόνια και εάν αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάτι μεμπτό και δεν λάμβαναν τις επιδοτήσεις τους .
Για τελεσίδικες αποφάσεις δικαιούχων που είχαν τρέξει στα δικαστήρια δικαιώθηκαν και παρόλα αυτά δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνταν διότι υπήρξε δικαστική απόφαση.

Αυτές είναι  οι ευθύνες του προέδρου του Οργανισμού» είπε ο κ. Αυγενάκης.

«Για αυτόν τον λόγο έχουν μεγάλο δίκαιο οι αγρότες για  τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχω δεσμευτεί ότι ο Οργανισμός θα γίνει σωστός, καλοκουρδισμένος θα είναι οργανωμένος σε τέτοιο βαθμό ώστε πραγματικά να δημιουργεί ασφάλεια και κυρίως μια διαφάνεια, να υπάρχει μια συνέπεια.  Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις της ΟΣΔΕ; Είναι ένα ερώτημα που θα απαντήσω τις επόμενες ημέρες .Πότε θα πληρωθούν τα οικολογικά σχήματα;  Είναι ένα ερώτημα  το οποίο περιμένουν οι αγρότες και δικαίως αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και να ισχύσει ότι πούμε .Δώστε μας λίγο χρόνο σε ότι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ»  συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

 

  30 January, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα