
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς μόνο 10% στην Τουρκία ήταν μάλλον «χάδι» παρά εμπορική ράβδος. Η Άγκυρα, αντί να διαμαρτυρηθεί, έσπευσε να αναζητήσει πλεονεκτήματα.
Ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματευτεί συνολικά την κατάργηση των πρόσθετων φόρων, επικαλούμενος το διμερές εμπορικό έλλειμμα που αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ το 2024.
Σε πιο πραγματιστικό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σημείωσε ότι παρά την ασθενή παγκόσμια ανάπτυξη, το χαμηλό επίπεδο δασμών της Τουρκίας μπορεί να αποδειχθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι εξαγωγές.
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Άγκυρας, Σείτ Αρντίτς, επισημαίνοντας ότι λόγω των υψηλών δασμών που αντιμετωπίζει η Κίνα, η Τουρκία έχει περιθώριο να αυξήσει το μερίδιο της σε τομείς, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία και τα χημικά προϊόντα.
Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, Σεκίπ Αβνταγκίτς, που βλέπει τους δασμούς ως ευκαιρία προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ επέλεξε να διατηρήσει πιο συνετό τόνο, συνιστώντας αναμονή. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι, δεδομένης της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, η Τουρκία ως χώρα εισαγωγής πρώτων υλών βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτική θέση.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε ότι η Τουρκία θα υπερβεί αυτή την περίοδο με λιγότερες δυσκολίες από άλλες χώρες.
Δείτε επίσης
- Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν ξανά το Ισραήλ γιατί «είναι ζωτικό για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα
- Η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επικρίνει την πολιτική Μερτς στο μεταναστευτικό
- Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
- ΄Ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η απάντηση της Αθήνας
- Η Λιβύη υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές