Αντιοξειδωτικά: Ποια είναι και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

  02 March, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Αντιοξειδωτικά: Ποια είναι και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν μια διαδικασία στα κύτταρά μας γνωστή ως οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν έτσι στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου ενώ μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων όταν προσλαμβάνονται τακτικά. Επιπλέον, είναι γνωστά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Η κύρια πηγή πρόσληψής τους είναι τα φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά και τα χημικά όπως φαινόλες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και φυτοοιστρογόνα είναι επίσης αντιοξειδωτικά. Κάθε αντιοξειδωτικό έχει μοναδικές ιδιότητες και εξυπηρετεί μια διαφορετική λειτουργία. Έτσι, τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Ενδεικτικά αντιοξειδωτικά και τα τρόφιμα στα οποία τα βρίσκουμε
Β- καροτίνη

Η βήτα καροτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως καλή όραση, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, υγιείς μεμβράνες δέρματος και βλεννογόνου.

Μπορούμε να τη βρούμε σε:

Καρότα
Σπανάκι
Μαρούλι
Ντομάτες
Γλυκοπατάτες
Μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη Ε

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη Ε έχει συσχετιστεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το θρεπτικό συστατικό διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην όραση, την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος.

Μπορούμε να τη βρούμε σε:

Αμύγδαλα
Σπαράγγια
Μπρόκολο
Αβοκάντο
Μάνγκο
Βερίκοκα
Βατόμουρα
Ακτινίδια
Φιστίκια Αιγίνης
Στραγάλια

Βιταμίνη C

Επίσης γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας. Δεδομένου ότι είναι υδατοδιαλυτό (το σώμα δεν το αποθηκεύει), είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα που το περιέχουν κάθε μέρα.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή υγεία, την επούλωση των πληγών και την πρόληψη των καρκίνων του στομάχου, του πνεύμονα και του πεπτικού συστήματος.

Μπορούμε να τη βρούμε σε:

Ντομάτες
Ακτινίδια
Παπάγια
Φράουλες
Πατάτες
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ

Σελήνιο

Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσοαπόκριση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής οξειδωμένης LDL και επομένως της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων καθώς και στην προστασία από τον καρκίνο, ειδικά του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Πού το βρίσκουμε:

Σκόρδο
Αυγά
Σόγια
Θαλασσινά
Κόκκινο κρέας
Συκώτι

Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από το οξειδωτικό στρες, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν τα βέλτιστα. Τόσο τα βασικά ωμέγα-6 όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά στην πρόληψη ή τη θεραπεία αρκετών καρδιαγγειακών, νευρολογικών, δερματολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών.

Πού τα βρίσκουμε:

Σολομός
Τόνος
Σαρδέλες
Καρυδιά
Φυτικά έλαια
Πουλερικά

 

  02 March, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα