Αγωνία για την κατρακύλα της τιμής της ντομάτας
Εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω της κατρακύλας της τιμής της ντομάτας στα 20 λεπτά ή και χαμηλότερα.
Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, αν και η παραγωγή - λόγω αυξημένου κόστους αλλά και λόγω της απειλής που λέγεται Tuta Absoluta - φέτος είναι μειωμένη, δεν επαληθεύεται ο γνωστός κανόνας της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης. "Περιμέναμε καλύτερες τιμές, ωστόσο η ντομάτα πάει στα δημοπρατήρια με τιμή στα 20 λεπτά ή και χαμηλότερα, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες του προϊόντος δεν είναι μεγάλες" - σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, κάνοντας λόγω για τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, που πλέον είναι αυξημένο στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του εντόμου Tuta. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ποσότητες παραμένουν αδιάθετες.
"Οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια να κρατήσουν το προϊόν στο θερμοκήπιο" - τονίζει ο Μανώλης Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί είναι απροστάτευτοι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ λόγω και της προεκλογικής περιόδου οι έλεγχοι ατονούν.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου εξέφρασε την απορία και των ίδιων των παραγωγών για τους λόγους που διαμόρφωσαν την κατάσταση αυτή, εκτιμώντας ότι η ντομάτα θα συμπαρασύρει στην "κατρακύλα" και τα άλλα κηπευτικά: "Το βαρόμετρο για εμάς είναι η ντομάτα και φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει την τιμή και των υπόλοιπων προϊόντων" - σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, εξαιρώντας κάποια φρούτα όπως το πεπόνι και το καρπούζι που προς το παρόν διατηρούν μια σχετικά καλή τιμή.
Ανησυχία κι αναβρασμός
Οι παραγωγοί, ωστόσο, φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένη σε αυτή την κατάσταση, με τον κρατικό μηχανισμό να μη φαίνεται ούτε πρόθυμος ούτε αποτελεσματικός να διαγνώσει τα "παιχνίδια" που παίζονται στην πλάτη των αγροτών, τετραπλασιάζοντας την τιμή της ντομάτας στο "δρόμο" από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή. Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο οριακή, ώστε οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
"Επικρατεί ανησυχία και αναβρασμός μεταξύ των αγροτών, καθώς οδεύουμε στα τέλη του δεύτερου κύκλου παραγωγής και δεν ξέρουμε ούτε αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα κόστη ολοκλήρωσης της περιόδου, αλλά ούτε το πώς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο" - σημείωσε ο κ.Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας και το υπαρκτό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους, έχοντας απέναντί τους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τιμές των προϊόντων τους.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας