Οι κρητικές ντομάτες & το πρόβλημα της... «ψαλίδας» των τιμών! Επιμένει στο αίτημα συνάντησης με τον Μάκη Βορίδη ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της απόστασης στη λεγόμενη “ψαλίδα” ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή φαίνεται ξεκάθαρα σήμερα στην περίπτωση των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης, που ενώ έχουν υποστεί δραματική μείωση της παραγωγής τους λόγω της Touta absoluta στην αγορά, ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν τους σχεδόν σε διπλάσιες τιμές σε σχέση με τις τιμές που εκείνοι το διαθέτουν.
Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού ετοιμάζεται να ζητήσει για τελευταία φορά από το γραφείο του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, συνάντηση για να συζητηθεί το πάγιο αίτημα του κλάδου για την ένταξή του στο πρόγραμμα “ Κομφούζιο”. Μέσω της “Ν.Κ.” ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Ορφανουδάκης ότι, αν ούτε αυτή τη φορά βρουν ανταπόκριση από τον υπουργό, θα προχωρήσουν σε αντιδράσεις!
«Αυτή η συνάντηση δε βλέπουμε να προχωράει. Εγώ προσωπικά έχω πάρει τέσσερις φορές τηλέφωνο. Τη μία ήταν ακόμα στην αρχή και έπρεπε να ενημερωθεί. Την άλλη για κάποιο άλλο λόγο. Και τώρα μας λένε να περιμένουμε γιατί έχει τη ΔΕΘ. Τελείωσε η ΔΕΘ. Για να δούμε. Θα μας απαντήσουν μέσα στην εβδομάδα;», διερωτάται ο ίδιος.
«Η υπαίθρια τελειώνει»
Στο μεταξύ, ενώ η αγορά δείχνει να έχει επάρκεια κρητικής ντομάτας, δημιουργούνται ερωτηματικά καθώς, σύμφωνα με τον Μανόλη Ορφανουδάκη, την περίοδο αυτή στον τόπου της υπαίθριας παραγωγής οι ντομάτες είναι λίγες.
«Εμείς έχουμε πολλά προβλήματα εδώ. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Έχουν ξεκινήσει και οι θερμοκηπιακές φυτεύσεις και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Touta absoluta, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το μεγάλο κόστος που απαιτείται στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δημιουργεί προβλήματα, αλλά τα ελέγχουμε. Όμως αυτό γίνεται με μεγάλο κόστος. Ωστόσο, περιμένουμε πάλι ότι μέσα στον Νοέμβριο δε θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και οι ζημιές πάλι θα είναι μεγάλες», σημείωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης.
Κι ενώ οι παραγωγοί πληρώνονται γύρω στα 40 λεπτά το κιλό την ντομάτα τους, στην αγορά οι καταναλωτές τη βρίσκουν στα διπλάσια επίπεδα τουλάχιστον.
«Από την άλλη, η θερμοκηπιακή ντομάτα πια είναι πολύ περιορισμένης παραγωγής. Κι όμως η αγορά έχει κατακλυσθεί από πολωνέζικες ντομάτες. Άρα γίνονται έλεγχοι στις ντομάτες που διακινούνται σαν ελληνικές για να δούμε ότι πράγματι είναι ελληνικές; Διότι έλεγχοι γίνονται, όχι όμως έτσι όπως θα έπρεπε να γίνονται», τονίζει με νόημα ο συνδικαλιστής.
Αυτό πάντως που αναφέρει ο Μανόλης Ορφανουδάκης για την ενημέρωση των καταναλωτών είναι ότι «εμείς πλέον υπαίθριες ντομάτες έχουμε ελάχιστες, διότι εδώ από αρχές Αυγούστου έχουμε αρχίσει να καλλιεργούμε ντομάτες θερμοκηπίου. Στην παραγωγή στη δική μας περιοχή θα μπούμε από τις 20 Οκτώβρη και μετά»...
ΑΓΟΡΑ
«Μη φυσιολογικές οι τιμές»
«Αυτή τη στιγμή, οι τιμές δεν είναι φυσιολογικές», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Ορφανουδάκης και εξηγεί: «Δηλαδή, με τόσο μικρές ποσότητες που υπάρχουν και με όλα αυτά τα θέματα που αντιμετωπίζουν, δεν είναι φυσιολογικές αυτές οι τιμές. Μάλιστα, ακόμα πιο πίσω πάει και η υπόλοιπη Κρήτη. Η Κουντούρα και η Ιεράπετρα, δηλαδή. Συγκεκριμένα το Λασίθι έχει υπαίθριες ντομάτες, όπως και κάποιες περιοχές στα Χανιά. Αλλά οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ελάχιστες. Και ας ξέρει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, από το ένα ή το άλλο κατάστημα που ψωνίζει, ότι οι ντομάτες που παίρνει είναι από την τάδε χώρα ή ότι είναι ελληνικές. Μπορεί όμως κάποιος να τους διαβεβαιώσει γι’ αυτό το πράγμα; Μπορεί αυτό να το κάνει ο κρατικός μηχανισμός; Να έρθει και να τους πει ότι οι ντομάτες είναι αυτές που αναγράφονται στην ταμπέλα;».
«Εμείς δε θα παρακαλέσουμε»...
«Εγώ προσωπικά το συζήτησα και με Ιεράπετρα και Σητεία. Και εκ μέρους όλων, θα κάνω μια όχληση προς τη γραμματέα του πρωθυπουργού και από ’κει και πέρα - θα τους το πω κιόλας - θα είναι η τελευταία φορά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πάρω άλλη μια φορά τηλέφωνο. Δε θα κάτσω να τους κυνηγώ και να τους παρακαλώ. Και μετά όλοι μαζί θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η στάση μας», κατάληξε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Ορφανουδάκης.
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή