Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα χωράφια και στη Μεσαρά
Ανεξέλεγκτη είναι σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, η κατάσταση με την κατανάλωση του νερού προς άρδευση, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ισχύει η ρήση «ο κλέψας του κλέψαντος».
Σε περιοχές από το Σκαλάνι ως τον κάμπο της Μεσαράς, ασυνείδητοι, έχοντας βρει διάφορους τρόπους καταφέρνουν να κλέβουν νερό από το δίκτυο, προκειμένου να ποτίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς κόστος τις καλλιέργειες τους.
Αλλοι προχωρούν σε παράνομες γεωτρήσεις, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνάσματα, για να ξεγελασουν τις αρμόδιες (για την εποπτεία των γεωτρήσεων) Υπηρεσίες, άλλοι έχουν «πειραγμένα» υδρόμετρα, τα οποία ουσιαστικά δε λειτουργούν, αφού δεν καταγράφουν την πραγματική ποσότητα νερού που καταναλώνεται, ενώ άλλοι κλέβουν από τα κεντρικά σημεία διανομής του νερού προς τα χωράφια (κολεκτέρ), όση ποσότητα μπορούν, φορτώνοντας την σε βυτία.
Το ζήτημα δεν είναι απλό, ειδικά από τη στιγμή που οι ποσότητες του νερού, λόγω της ανοβρίας, είναι περιορισμένες και πρέπει η χρήση του να είναι ορθή και μετρημένη. Είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις, που αποτελεί και μια μεγάλη οικονομική «πληγή» για τους Δήμους που δεν έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια, να «θωρακίσουν» τις Υπηρεσίες τους, ώστε να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να περιορίζονται, τα φαινόμενα κλοπής του νερού.
Φυσικά τίθεται και το θέμα των νόμιμων ιδιωτικών γεωτρήσεων και του νερού που καταναλώνεται απο αυτές, με δεδομένο ότι το νερό που αντλείται από εκεί, προέρχεται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος είναι σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό που ζητείται από τους αγρότες που τηρούν το νόμο και πληρώνουν το ανάλογο αντίτιμο για την ποσότητα που καταναλώνουν, είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, να ενισχυθεί το προσωπικό (υδρονομείς) των Δήμων ή των ΤΟΕΒ που αναλαμβάνει την εποπτεία της κατανάλωσης και φυσικά, θα πρέπει να ασκείται και έλεγχος στο προσωπικό αυτό. Οσο δε γίνονται όλα αυτά, η απώλεια του νερού θα είναι μεγάλη.
Και με δεδομένο ότι το 80% του υδάτινου αποθέματος σε παγκρήτιο επίπεδο, πάει προς άρδευση, αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη για τη λήψη μέτρων και ταυτόχρονα τον όγκο που χάνεται από την αλόγιστη χρήση, εξαιτίας των ασυνείδητων. Θα πρέπει λοιπόν να υπαρξει έλεγχος όλων των ρολογιών, των κολεκτέρ. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο όπου απαιτείται, να υπαρχουν παντού ρολόγια μέτρησης- εξαγωγής των κυβικών νερού από κάθε γεώτρηση και - γιατί όχι - να υπαρχει και ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης στο πλαίσιο της προσπαθειας για τον έλεγχο της κατανάλωσης του νερού
ekriti.gr
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Δραματική η μείωση νερού στο νησί - «Έως και 30 μέτρα κάτω γεωτρήσεις στη Μεσαρά» (vid)
- ΥΠΕΝ: Η αλήθεια για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Προειδοποίηση επιστημόνων: «Μη πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια!»
- Παράκληση για λελογισμένη χρήση του νερού σε Ασήμι και Στέρνες, λόγω βλάβης σε δύο γεωτρήσεις
- Νερό: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα