“Αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας”

  19 August, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
“Αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας”

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα, δε, με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία. 

Σαρλ Μισέλ: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Φον ντερ Λάιεν: Σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μεταθέτοντας ωστόσο το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων» υπογράμμισε.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο – Η ΕΕ έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ΄ επιλογήν, ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών- μελών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση της εν εξελίξει κατάστασης στη Λευκορωσία, μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Τουρκική αντί-Navtex για ασκήσεις με πυρά ανοιχτά της Κύπρου

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex μέσα σε λίγες ώρες, η μία εκ των οποίων δεσμεύει περιοχή από σήμερα, για να απαντήσει σε Navtex, που εξέδωσε χθες βράδυ η Λευκωσία προκειμένου να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες του πλοίου Yavuz στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου γιατί παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία απάντησε, λοιπόν, το πρωί με ναυτική οδηγία υποστηρίζοντας πως παράνομες είναι οι απαιτήσεις της ελληνικής κυπριακής διοίκησης και καταγγέλλοντας με τη σειρά της τις προσπάθειες για νομιμοποίηση, αλλά προχώρησε και σε ακόμα μία αντι-Navtex για ασκήσεις με πυρά βορειοδυτικά της Λευκωσίας για τις περιόδους από 19 μέχρι 21 και από 24 μέχρι 28 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά το Oruc Reis θα εξακολουθεί να κινείται ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, όπως επιμένει η Αγκυρα, μέχρι τις 23 του μήνα που λήγει προηγούμενη ναυτική οδηγία.

Υπόσχεται εκπλήξεις την Παρασκευή o "Σουλτάνος"

Σε νέες δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή υποσχέθηκε… εκπλήξεις για την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, ο αγώνας της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον της. «Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική  Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει ‘τι δουλειά έχουμε στην Ανατ. Μεσόγειο’ θέλω να το ακούσουν καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για νέα εποχή στη χώρα.

«Πιστεύω ότι αρχίζει στην Τουρκία μία νέα περίοδος. Αν το ανακοινώσω, θα χαθεί η αγωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

" Όχι στο διάλογο με την Τουρκία όσο υπάρχει ένταση"

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Όχι στα δύο μέτρα και δύο σταθμά

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Όχι διάλογος με ένταση

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

 

  19 August, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα