Aλμυρό κέικ με τσένταρ, κασέρι και θυμάρι
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Τεμάχια: για 2 μέτριες παραλληλόγραμμες φόρμες ή 1 μεγάλη στρογγυλή
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα) ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
450 γρ. τυρί τσένταρ, κομμένο σε κυβάκια περίπου 1 - 2 εκ.
100 γρ. κασέρι, , σε κυβάκια 1 - 2 εκ.
8 αυγά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
450 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
4 - 5 μίσχοι σχοινόπρασου, ψιλοκομμένοι (ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
140 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα της φόρμας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε αλμυρό κέικ με τσένταρ, κασέρι Ξάνθης και θυμάρι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα βαθύ μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το θυμάρι και τα τυριά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το γάλα, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη για κέικ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε τη φόρμα (ή τις φόρμες) για κέικ.
Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Ελέγχουμε τρυπώντας με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγουν στεγνά, είναι έτοιμο το κέικ, διαφορετικά ψήνουμε για λίγο ακόμη.