Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα. Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.
Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές.
Επισήμανε ότι σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες και τόνισε πως η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι υψηλής σημασίας και μοιραζόμαστε το στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.
Στάθηκε όπως άλλωστε και ο Κινέζος Πρόεδρος στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις. Επισήμανε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και από τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Κλείνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο Σι να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και παράλληλα η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Κίνα: Υπεγράφη συμφωνία της Forthnet με τη ΖΤΕ, αφορά επένδυση 500 εκατ. ευρώ
Το Ρόιτερς για τη συνάντηση Τσίπρα -Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προσέφερε σήμερα ισχυρή υποστήριξη στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της νέας κινεζικής στρατηγικής του Δρόμου του Μεταξιού.
«Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να είναι «βαθιά και σταθερή», πρόσθεσε ο Σι χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο Shenhua Group για συνεργασία σε προγράμματα πράσινης ενέργειας και στην αναβάθμιση σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η ελληνική εταιρεία.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η μεγαλύτερη κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία, η COSCO Shipping, αγόρασε πέρυσι πλειοψηφικό μερίδιο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς στο πλαίσιο σχεδίου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ναυτιλιακό κόμβο για το ταχέως αυξανόμενο εμπόριο ανάμεσα στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.
«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα»
«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συνεργασία στην ενέργεια, στις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.
Επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών φοιτητών και μαθητών ανάμεσα στις δύο χώρες. (αναλυτικά)
Η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης στο επίκεντρο συνάντησης με την Κινεζική Εταιρεία Ηλεκτρισμού
Για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης, στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector, με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, συζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Πεκίνο, με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.
«Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας.
Με στελέχη του κινεζικού κολοσσού State Grid συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Με τα ενεργειακά να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι στην ατζέντα του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της State Grid. Στο επίκεντρο οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η κινεζική εταιρεία συνιστά από τον Δεκέμβριο του 2016 στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο- συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια για τα οποία η κινεζική εταιρεία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον, ειδικά στους τομείς, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,, των δικτύων αλλά έδειξαν ενδιαφέρον και για τον τομέα διασύνδεσης των νησιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο project EuroAsia Interconnector που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Λόγω της συμμετοχής της State Grid στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στο έργο , ο κινεζικός κολοσσός εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο, όπως το χαρακτηρίζει η κινεζική πλευρά , που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιαανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου
Υπό τους ήχους του «Ζορμπά» έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου, όπου εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. «Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στην ελληνική φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών. Ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην ελληνική, το «Ένα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, εισαγωγικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών, που είναι, όπως τόνισε, ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτιμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον. Αντλούν όμως από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, ειδικότερα πώς αυτές μπορούν να ενώνουν και να καταστούν, Έλληνες και Κινέζους, προνομιακούς συνομιλητές.
Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός. (αναλυτικά)
Το πρώτο tweet του πρωθυπουργού από την Κίνα:
Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του #BeltAndRoadForum Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας. pic.twitter.com/qO0bweVJnk
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 12, 2017
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους εξής:
– Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
– Τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
-Τον Πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ
– Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
– Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
– Τον Πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ
Στις 12 και 13 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα (αναγράφεται η τοπική ώρα Πεκίνου: +5 ώρες από την Ελλάδα) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017
11:00 ‘Αφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συμμετοχή και χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών
Σάββατο, 13 Μαΐου 2017
10:35 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, Σι Τσινπίνγκ
12:30 Συμμετοχή και ομιλία στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων
17:50 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, Λι Κετσιάνγκ
Κυριακή, 14 Μαΐου 2017
09:00-10:10 Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping
10:30-12:30 Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum
18:00 ‘Αφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία
18:30-19:30 Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
20:00-21:00 Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017
10:00-12:00 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»
12:35-12:50 Γεύμα Εργασίας: «Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»
14:00-16:00 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων: «Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»
Αναχώρηση από το Πεκίνο προς Αθήνα
Συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών
Συνάντηση με την ηγεσία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών είχε σήμερα στο Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς .
Πρόκειται για το μεγαλύτερο Think Tank της Κίνας με επικεφαλής τον καθηγητή Wang Weiguang . Η Ακαδημία δημιουργήθηκε το 1977 και διαθέτει 31 ερευνητικά ινστιτούτα και 45 ερευνητικά κέντρα. Το προσωπικό της αποτελείται από 4.200 άτομα εκ των οποίων οι 3.200 είναι διακεκριμένοι ερευνητές.
Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για την διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα με το υπό δημιουργία Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και με ελληνικά Πανεπιστήμια σε επίπεδο έρευνας και μεταπτυχιακών σπουδών.
Ο Wang Weiguang ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την επίσκεψη του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών , σημειώνοντας τον ιστορικό ρόλο του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού.
Όπως επεσήμανε, άμεσος στόχος της Ακαδημίας είναι η Νέα Ιδέα για την οικοδόμηση της Νέας Κίνας, ένα σχέδιο δράσης 18 σκέψεων και 5 αξόνων ώστε να επιτευχθεί η «αναγέννηση» της Κίνας μπροστά στην νέα παγκόσμια πολιτική σκηνή με βάθος χρόνου υλοποίησης και αποτελέσματος τους επόμενους δύο αιώνες.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Wang Weiguang, για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου όπου θα τεθεί το θέμα της οπτικής τόσο της Ελλάδας όσο και της ΛΔ Κίνας για την Παγκόσμια Κοινότητα, μέσα από τα πολλά κοινά προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Στο Πεκίνο θα υπογραφεί ελληνο-κινεζική συμφωνία για ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα από αύριο στο Πεκίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».
Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε είδηση στη συνέχεια λέγοντας ότι θα υπογραφεί ειδικότερα, ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.
Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.
Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
"Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες" τονίζει και σημειώνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Κίνα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει, όπως προσέθεσε, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά.
Εντάσσει μάλιστα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση.
Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον "Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού". Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.
Αναλυτικά ακολουθεί η δήλωση του γενικού γραμματέα ΔΟΣ Γ. Τσίπρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη Ν/Α Ασία με την Ευρώπη. Παράλληλα, στη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, σε διάστημα λιγότερο το έτους, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Προσδοκούμε να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα.
Στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών.
Γενικότερα, θεωρούμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων αποτελούν μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
- Δημοσκόπηση MRB: Ποσοστά ευρωεκλογών για ΝΔ, κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «να αλλάξει ο αρχηγός» στο ΠΑΣΟΚ
- Τυμπάκι: Ημέρα αθλητισμού αλλά το κλειστό γυμναστήριο ακόμα...έρχεται
Σχετικά άρθρα
- Κίνα: Ο «δράκος» αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες σιτηρών και πετρελαίου, χωρίς να πεινάει –Τι φοβάται
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”