Αγροτικές κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΦΚΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας παραγματοποίησαν χθες στα γραφεία του ΕΦΚΑ εκπρόσωποι των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών του νομού Ηρακλείου (Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου, Αγροτικός Σύλλογος Καζαντζάκη, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου), στα πλαίσια του προγράμματος αγωνιστικών πρωτοβουλιών του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιούνη, που έχουν αποφασίσει.
Στο υπόμνημά τους προς το διοικητή του ΕΦΚΑ, τονίζεται οτι “Με τα νέα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση, οι εισφορές στον ΕΦΚΑ δε θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και τη φοροληστεία που θα υποστούμε, ενώ μειώνονται οι συντάξεις από το 2019, και κόβονται μια σειρά επιδόματα στη σύνταξη. Τα αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα, σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά μας.”
Διατυπώθηκαν τα εξής αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων, που αφορούν στα ζητήματα ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας:
“Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000 €, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.
Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%) επειδή η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση πλήρωση των κενών στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία της υπαίθρου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Να σταματήσει το αίσχος του καθημερινά μετακινούμενου προσωπικού από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία και αντίστροφα. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγροτκτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ. Η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παρέχεται δωρεάν σε όλους.”
Στην παράσταση στο διοικητή του ΕΦΚΑ, συμμετείχε και εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων ΙΚΑ, καθώς και εργαζόμενοι του οργανισμού, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη του στους αγρότες. Τονίστηκε από τους αγρότες και από τους εργαζόμενους, ότι υπάρχει ανάγκη κοινής δράσης και συμμαχίας, μπροστά στα κοινά προβλήματα, όπως είναι τα ζητήματα ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας.
ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στην παγκρήτια σύσκεψη της 23 Μάη στο Ρέθυμνο, όπου συγκροτήθηκε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών, μεταξύ των πρωτοβουλιών που αποφάσισε για το αγωνιστικό δεκαπενθήμερο του Ιούνη, κατάθεσε σήμερα αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για συζήτηση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής.
Το αίτημα έγινε δεκτό, και η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 22 Ιούνη.
Το υπόμνημα παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω:
Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων
και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών
προς
το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Αίτηση για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης άμεσων και οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής
Κύριοι,
Σε παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου στο Ρέθυμνο, όπου συγκροτήθηκε παγκρήτιο συντονιστικό όργανο των Αγροτικών Συλλόγων, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού, αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων, της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΚΑΠ της ΕΕ.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, εκτός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, να ζητήσουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του τα ζητήματα που μας απασχολούν, τα οποία αφορούν:
Καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας.
Καταστροφές σε ελαιόδεντρα και αμπέλια, λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων, και των διαφαινόμενων καταστροφών λόγω ασθενειών από τις όψιμες βροχοπτώσεων, του αυξημένου κόστους παραγωγής σε αυτά λόγω αυξημένου αριθμού ψεκασμών, κλπ.
Δασικοί χάρτες.
Περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης.
Αιματοληψίες για αιγοπρόβατα.
Η κακή κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά ιατρεία της υπαίθρου και στα κέντρα υγείας της Κρήτης λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για όλα τα παραπάνω, κάναμε διεξοδική συζήτηση και διατυπώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία σας θέτουμε υπόψη, με το αίτημα να τύχουν της πολιτικής σας στήριξης:
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσει, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες της περιοχές, χωρίς καθυστέρηση. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
Υπάρχουν καταστροφές, σε περιοχές της Κρήτης, από χαλάζι και βροχοπτώσεις, κύρια σε ελιές και αμπέλια. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας, ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης «τρέχουν» καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. Διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου και του Οργανισμού, δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις, και είναι για ψίχουλα. Δεν πρόκειται, όμως, να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις, όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Η κατάρτιση δασικών χαρτών φέρνει ένα μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης. Να επιβαρυνθεί το κράτος εξ’ ολοκλήρου την όποια διαδικασία, και το οικονομικό κόστος που αυτή απαιτεί, και όχι να φορτώνεται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Το περιβαλλοντικό τέλος είναι ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Απαιτούμε από τους δήμους να μη δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.
Οι αιματοληψίες για τα αιγοπρόβατα που επιβάλλει ο νόμος να οργανώνονται από το κράτος και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, το οποίο να επωμίζεται και το σχετικό κόστος, και όχι ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση πλήρωση των κενών στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία της υπαίθρου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Να σταματήσει το αίσχος του καθημερινά μετακινούμενου προσωπικού από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία και αντίστροφα. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγροτκτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ. Η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παρέχεται δωρεάν σε όλους.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να συζητήσει τα παραπάνω ζητήματα στην πρώτη του συνεδρίαση, και να στηρίξει πολιτικά τα παραπάνω αιτήματά μας.
Ηράκλειο, 16/6/2017
Οι συμμετέχοντες στο Παγκρήτιο Συντονιστικό συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών της Κρήτης,
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων
Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων
Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου
Αγροτικός Σύλλογος Καζαντζάκη
Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Δ. Αμαρίου
Αγροτικός Σύλλογος Μελάμπων Δ. Αγίου Βασιλείου
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δ. Κρυονερίδας
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δ. Κολυμπαρίου
Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δ. Μύθημνας
Αγροτικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου
Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δ. Αρμένων
Αγροτικός Σύλλογος Κάινας
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ιεραπέτρης
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού