Αγρότες: Στις 250.000 οι αιτήσεις ΟΣΔΕ στο gov.gr
Η απόφαση μεταφοράς της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες στο κυβερνητικό «νέφος», gov.gr, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε τονίσει πως η απόφαση της κυβέρνησης να υποβληθούν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ στη νέα πλατφόρμα είχε «οδηγήσει σε πρωτοφανή απόγνωση εκατοντάδες επαγγελματίες των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία δραστηριοποιούνται πανελλαδικά».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί και έχουν λάβει οριστικό πρωτόκολλο πάνω από το 40% (περίπου 250.000) των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 ενώ για το υπόλοιπο 60% έχουν δοθεί ατομικοί κωδικοί και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία τους για εμπρόθεσμη υποβολή.
Οι πέντε λόγοι
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στους πέντε λόγους που συνέβαλαν στην λήψη της κυβερνητικής απόφασης για την Οριστική υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει:
1. Η επιτυχημένη αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που συνοδεύτηκε από γρήγορη προσαρμογή και οικειότητα των χρηστών, υπηρεσίες όμως που ελάχιστες ως σήμερα απευθύνονται στους αγρότες.
2. Η διαφάνεια και η διασφάλιση που παρέχει το δημόσιο νέφος gov.gr, όσον αφορά τη χρήση των δεδομένων των αγροτών, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα καταστρατήγησης της χρήσης τους, ειδικά μετά τον εντοπισμό μεμονωμένων φαινομένων στρέβλωσης στην καταβολή των επιδοτήσεων που ερευνά η δικαιοσύνη.
3. Η ενοποίηση που θα ακολουθήσει στο gov.gr, όλων των δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για την διευκόλυνση των αγροτών και την άσκηση έγκαιρα αποτελεσματικών πολιτικών. Η ενοποίηση θα συνοδευτεί παράλληλα με την χρήση ανοικτών δεδομένων για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.
4. Η μείωση του κόστους διαχείρισης των εφαρμογών και των δεδομένων για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και κυρίως η μείωση του κόστους χρήσης αυτών των υπηρεσιών από τους αγρότες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και σπατάλη χρόνου.
5. Η συμπληρωματικότητα και συνέργεια με την δημόσια υποδομή που θα δημιουργηθεί για την χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε και οι Έλληνες αγρότες, παρά το διαρθρωτικά μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που μειώνουν την σπατάλη νερού, ενέργειας και εφοδίων και τελικά το κόστος.
Όλη η διαδικασία όπως σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδεύεται από διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος διαχείρισης για τους αγρότες και το κράτος.
Τέλος, μιλώντας για το παλαιό σύστημα υπογράμμισε ότι αυτό είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του «δίχως να μπορέσει να βελτιωθεί παρά τις προσπάθειες και τις παρατάσεις που δόθηκαν τα δύο τελευταία έτη, συσσωρεύοντας μάλιστα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ενιαία Αίτηση του 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση
- Αγρότες: Εντός Μαρτίου δηλώσεις ΟΣΔΕ
- Δηλωσεις ΟΣΔΕ: Ποια αγροτεμάχια μένουν εκτός;
- Αγρότες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
- “Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλη η διαδικασία των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς”