Στις υποχρεώσεις των παραγωγών – «ξεχνώντας» τις υποχρεώσεις του κράτους – «στέκεται» σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποκλείει χιλιάδες αγροτεμάχια από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, επικαλούμενος τον ευρωπαϊκό κανονισμό ως προς την προθεσμία δήλωσης του κάθε αγροτεμαχίου στο Ε9 μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε έτους, για να έχει το δικαίωμα στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του να το εντάξει στο σύστημα προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Ενώ, δηλαδή, οι δηλώσεις μέσα από τα γνωστά παρατράγουδα της φετινής χρονιάς ξεκίνησαν μόλις στις 20 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την απαίτηση από τους παραγωγούς να έχουν προλάβει και να έχουν δηλώσει μέχρι προχθές Τρίτη 31 του μήνα όλα τα αγροτεμάχιά τους στο Ε9!
Εντύπωση προκαλεί το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επέδειξε ανάλογη ευαισθησία στις ατελείωτες και απανωτές καθυστερήσεις στο ΟΣΔΕ, που έφεραν σε απελπισία 650.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους στα ΚΥΔ και τους υπεύθυνούς τους, οι οποίοι ανέμεναν τόσους μήνες την εκκίνηση του ΟΣΔΕ, ενός συστήματος που ακόμα και σήμερα στην κυριολεξία πελαγοδρομεί.
Σύμφωνα με τον “ΑγροΤύπο”. αν ένας παραγωγός έχει αγοράσει ένα αγροτεμάχιο την 1η Ιουνίου ή και μετέπειτα, τότε αυτομάτως αποκλείεται από το να το δηλώσει στο ΟΣΔΕ. Ακόμα όμως και σε περίπτωση κληρονομιάς, παραγωγός στου οποίου την κατοχή περιήλθε καλλιεργήσιμη έκταση από την 1η Ιουνίου και μετά, επειδή για τον άλφα ή βήτα λόγο καθυστέρησε η εφορία να του καταλογίσει τον φόρο, πάλι αποκλείεται από το ΟΣΔΕ.
Παράλληλα, αν ένας παραγωγός έχει δώσει π.χ. καπάρο για να ενοικιάσει ένα αγροτεμάχιο πριν τις 31 Μάη, αλλά το ενοικιαστήριο φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία, τότε και πάλι πετιέται εκτός συστήματος το τεμάχιο. Απορρίψεις έχουμε, δε, ακόμα και σε περιπτώσεις που μια σφραγίδα, π.χ. από την εφορία, δεν είναι ευκρινής σε ένα ενοικιαστήριο. Τότε και πάλι τη... νύφη πληρώνει ο παραγωγός, ο οποίος δε δύναται να περάσει το επίμαχο τεμάχιο στο ΟΣΔΕ. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις τις παράλογες, τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΚΥΔ και φυσικά οι αγρότες.
Ωστόσο, υπάρχει και η πληροφορία σύμφωνα με την οποία τα ΚΥΔ έχουν προτείνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για μισθωτήρια για αγροτεμάχια που συνήφθησαν πριν τις 31 Μάη να ισχύσει η ημερομηνία της συμφωνίας μεταξύ παραγωγού και ιδιοκτήτη, ώστε να περαστούν στο σύστημα τα αγροτεμάχια.
Οι απαντήσεις Γεωργαντά
Τι απάντησε όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς χθες στη Βουλή;
«Σήμερα ξεπερνιέται ο αριθμός των 100 χιλιάδων οριστικών αιτήσεων δηλώσεων ΟΣΔΕ και των 370 χιλιάδων πρόχειρων. Σ’ αυτήν την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία γίνεται, όλα βαίνουν όπως θα έπρεπε. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία παλαιότερα είχαν εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή στο πλαίσιο αυτό, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, κάνοντας καλοπροαίρετη κριτική, γιατί οτιδήποτε άλλο καταλαβαίνετε ότι μόνο με σκοπιμότητα μπορεί να αναφερθεί».
Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πορεία των ενεργοποιήσεων, στις 26 Μαΐου είχε ανακοινώσει τα εξής:
«Αναφορικά με την πρόοδο της υποβολής των ΕΑΕ 2022 στο κυβερνητικό νέφος (G-Cloud), μέσω του δικτύου των πιστοποιημένων ΚΥΔ, σας ενημερώνουμε ότι το πλήθος των αιτήσεων ανέρχεται στις 56.000 οριστικοποιημένες και 313.000 πρόχειρες, ενώ ο ρυθμός υποβολής και οριστικοποίησης αυξάνεται καθημερινά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να βελτιώνει τόσο τις λειτουργικές υπηρεσίες της εφαρμογής ΕΑΕ 2022 όσο και τις υπηρεσίες ενημέρωσης και επίλυσης προβλημάτων προς τα ΚΥΔ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της συλλογής των αιτήσεων των γεωργών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 30/6/2022 (για τις αιτήσεις χωρίς ποινή)».
Ποιες εκτάσεις θα ελέγξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ;
Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που εξέδωσε προς τις πύλες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος υποβολής 2022, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου ως προς την επιβεβαίωση ή μη της επιλεξιμότητάς τους. Τέτοιες, όπως αναφέρεται στο σχετικό εγχειρίδιο του Οργανισμού, είναι:
* Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών, με συντελεστή επιλεξιμότητας ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως καλλιέργειας και
* Εκτάσεις που δηλώνονται για πρώτη φορά εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου Natura, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή αγρανάπαυση με κωδικό καλλιέργειας 3807 ή κτηνοτροφικά φυτά με ποικιλία 8688 ή όσα αγροτεμάχια επικαλύπτονται με ενεργό τεχνικό δελτίο αγροπεριβαλλοντικών 2022, ανεξαρτήτως καλλιέργειας.
«Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις»
Συνάντηση αντιπροσωπίας ΣΥΡΙΖΑ με Γεωργαντά
«Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για τα προβλήματα των αγροτών έφυγε από τη συνάντηση με τον Γεωργαντά η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στον υπουργό ήταν και τα ζητήματα των επιδοτήσεων.
«Εκφράσαμε την εντονότατη ανησυχία μας για το θέμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, καθώς διαφαίνεται ότι και την τρέχουσα χρονιά, στην αισιόδοξη περίπτωση που θα γίνει πληρωμή και στην ώρα της, θα πρόκειται για μια πολύ κακή πληρωμή. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός και τα λάθη που εμφανίζονται στις δηλώσεις συνεχή, ώστε μόνο όσες αφορούν πολύ απλές περιπτώσεις να μπορούν να οριστικοποιηθούν. Επίσης, καθώς φέτος είναι το έτος αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος τα λάθη και οι αστοχίες να καθορίσουν και να ακολουθούν τις ενισχύσεις μέχρι το 2029. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας σχετικά με την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στην περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία».
Αυτό αναφέρεται από την αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με επικεφαλής τον βουλευτή και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.
«Η ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου ήταν περισσότερο τυπική και χωρίς απαντήσεις στα καυτά προβλήματα, στις αγωνίες και τις προσδοκίες των παραγωγών», σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Κατά τη συνάντηση θέσαμε στον υπουργό τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τον κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Συγκεκριμένα, προτάξαμε το θέμα του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα και αγροεφόδια που απειλεί τη συνέχιση της παραγωγής.
Θέσαμε το θέμα της κτηνοτροφίας που, με τον εδώ και ένα χρόνο διπλασιασμό των τιμών στις ζωοτροφές, οδηγείται σε αφανισμό.
Εκφράσαμε την εντονότατη ανησυχία μας για το θέμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, καθώς διαφαίνεται ότι και την τρέχουσα χρονιά, στην αισιόδοξη περίπτωση που θα γίνει πληρωμή και στην ώρα της, θα πρόκειται για μια πολύ κακή πληρωμή. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός και τα λάθη που εμφανίζονται στις δηλώσεις συνεχή, ώστε μόνο όσες αφορούν πολύ απλές περιπτώσεις να μπορούν να οριστικοποιηθούν. Επίσης, καθώς φέτος είναι το έτος αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος τα λάθη και οι αστοχίες να καθορίσουν και να ακολουθούν τις ενισχύσεις μέχρι το 2029. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας σχετικά με την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στην περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Επίσης, θέσαμε το θέμα της έλλειψης εργατών γης που, λόγω κυρίως των ιδεοληψιών της κυβέρνησης της Ν.Δ., δεν επαρκούν για να συγκομιστεί η παραγωγή.
Η άρδευση των καλλιεργειών απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς που, είτε λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε λόγω χρεών των ΤΟΕΒ, κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να αρδεύσουν ομαλά τις καλλιέργειές τους. Η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στα 31 αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ είναι αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.
Τέλος, θέσαμε τα ζητήματα της αλιείας που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε μέσα από τον πρόσφατο κλιματικό νόμο.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει καμία συνεκτική πολιτική για τον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή. Η προσφυγή στις κάλπες και η ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της παραγωγής», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Ενιαία Αίτηση του 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση
- Αγρότες: Εντός Μαρτίου δηλώσεις ΟΣΔΕ
- Αγρότες: Στις 250.000 οι αιτήσεις ΟΣΔΕ στο gov.gr
- Αγρότες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
- “Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλη η διαδικασία των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς”