Aγρότες: Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδιακσίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων

  27 March, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Aγρότες: Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδιακσίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας να υποβάλλει τις δηλώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της τρέχουσας χρονιάς, με σημαντικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τις βιώσουν από τον Οκτώβριο και μετά. 
Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης. Μάλιστα, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να μη βιαστεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του, αφού αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που φαίνεται να διαμορφώνονται στη θετική κατεύθυνση, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 
Συγκεκριμένα, πριν από το Πάσχα ο κόσμος θα πληρωθεί τα Οικολογικά Σχήματα με βάση τις εγκρίσεις και τα τιμολόγια του 2023. Όμως, από την τρέχουσα χρονιά και μετά, οι παραγωγοί που δηλώνουν μέχρι 100 στρέμματα δε θα ελέγχονται για υποχρέωση ένταξής τους στα Οικολογικά Σχήματα. 
«Έχουμε τις πληροφορίες ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αλλά το ΟΣΔΕ εξαρτάται 100% από τις αποφάσεις των “27”. Στο μεταξύ, θα ξέρει και ο κόσμος ποιοι παραγωγοί υποχρεούνται να ενταχθούν ξανά σε Οικολογικά Σχήματα και ποιοι όχι. Γιατί όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν και να οριστικοποιηθούν πριν τις ευρωεκλογές. Άρα όλα αυτά θα εφαρμοστούν για το ΟΣΔΕ του 2024. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μη βιάζονται οι παραγωγοί μας. Πέρυσι το ΟΣΔΕ άνοιξε τον Αύγουστο και είδαμε τα “χάλια” του. Εφόσον υπάρχουν ευρωπαϊκές εξελίξεις και υπάρχουν και πολύ σωστές εθνικές προτάσεις, δε θα πρέπει να βιαστεί ο κόσμος», λέει χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης.

Πληρωμές πριν το Πάσχα 

Στο μεταξύ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό, και η προφορική διαβεβαίωση που δίνεται, μέχρι στιγμής, είναι ότι όλες οι εκκρεμότητες του 2023 θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα. 
Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι μέσα στον Απρίλιο θα πληρωθούν: 
✱ Οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2023, ύψους 245 εκατ. ευρώ. 
✱ Τα Οικολογικά Σχήματα έτους 2023, ύψους 425 εκατ. ευρώ. 
✱ Η Διορθωτική Πληρωμή της ΕΑΕ 2023 (Βασική κ.λπ.), ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ. 
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για όσους δεν έλαβαν τις ενισχύσεις τους για τα έτη 2014-2019. Ούτε και για την εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και την αποδέσμευση των νόμιμων. 

Τα τέσσερα σημεία- “κλειδιά” - Τι θα ισχύσει για το “πρασίνισμα” 

Αναφορικά με τη μάχη της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες, ο Μύρων Χιλετζάκης δηλώνει αισιόδοξος για την τελική της έκβαση, αφού και οι 19 προτάσεις Αυγενάκη έχουν γίνει αποδεκτές από ισχυρές συμμαχίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο: 
- Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές. 
Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «είναι ένα πολύ σωστό μέτρο. Το 2% της ΚΑΠ αν έχουμε έκτακτα φαινόμενα, να μπορεί διατίθεται για την κάλυψη αυτών των καταστροφών. Έτσι κι αλλιώς, το 2% το κρατούσαν κάθε χρόνο απ’ όλους τους Έλληνες παραγωγούς, για το περιβόητο Εθνικό Απόθεμα. Και αν θυμηθούμε, η κατανομή του από το 2015 και μετά δεν έχει γίνει σωστά. Καλύτερα λοιπόν αυτό το 2% να το έχουμε σε έναν κουμπαρά και να πιάνει τόπο»... 
- Να δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος. Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, «σε αυτήν την ΚΑΠ ζήσαμε τρανταχτά παραδείγματα. Μεταφέρθηκαν πόροι από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο. 238 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τον Πυλώνα 1 από τις άμεσες ενισχύσεις, δηλαδή και πήγαν στον Πυλώνα 2, δηλαδή στις επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν εμείς ως Έλληνες αγρότες θέλουμε να επενδύσουμε στην τυποποίηση και τη μεταποίηση είναι πολύ σωστό αυτό το μέτρο. Αλλά είναι άδικο, όπως είχε φτιαχτεί το πρόγραμμα Leader για τους ορεινούς και τους μειονεκτικούς, να επικαρπούνται τα κονδύλια οι επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να αξιοποιούμε μεταποιητικά προγράμματα, όταν αιμορραγεί ο πρώτος πυλώνας. Τι θα κάνω τη μεταποίηση όταν δε θα έχω προϊόντα;». 
Ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι «με βάση το μέτρο αυτό, θα μπορεί αντίστοιχα και να φεύγουν χρήματα από τον Πυλώνα 2 προς τον Πυλώνα 1, ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις ανάγκες». 
- Εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων για εκμεταλλεύσεις μέχρι 100 στρέμματα. Παράλληλα η εφαρμογή των “Προτύπων Καλής Γεωργικής Περιβαλλοντικής Κατάστασης” να στηρίζεται σε ρεαλιστικές κλιματολογικές-παραγωγικές συνθήκες κάθε κράτους-μέλους (επικουρικότητα). «Είναι αυτή η περιβόητη “ασυλία” που ζητούσαμε όλο αυτό το διάστημα. Η πρόταση που στηρίζεται σήμερα από τη χώρα μας υιοθετείται από τις Βρυξέλλες και περιμένουμε την επίσημη εισήγησή της». 
- Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. Τα Οικολογικά Σχήματα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων. 

Στα Οικολογικά Σχήματα 

Καλή εξέλιξη, η οποία όμως δε φτάνει για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις αλλαγές στην ΚΑΠ, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews, στον Θάνο Σιαφάκα. 
Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου ότι ο χρόνος είναι οριακός για την έγκρισή τους, καθώς για την άμεση εφαρμογή τους πρέπει να έχουν προωθηθεί σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την τελευταία, το πιθανότερο, πριν από τις ευρωεκλογές. Όπως είπε ο υπουργός, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε χθες τις αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Μία από τις κύριες αλλαγές είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές. Μία φορά ετησίως, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις. 
Την εξέλιξη αυτή ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», σημειώνοντας, ωστόσο, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ότι «αναμένεται και το έγγραφο της Επιτροπής σχετικά με την απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας». 
Επιπλέον, εισάγονται ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα GAEC, όπως: 
* Για το GAEC 6 σχετικά με την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους: τα κράτη-μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή, με βάση τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες.
* Για το GAEC 7 για την αμειψισπορά: Η αμειψισπορά θα παραμείνει η κύρια πρακτική, αλλά τα κράτη-μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική. Αυτό είναι λιγότερο απαιτητικό για τους αγρότες, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις. 
* Για το GAEC 8: Oι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι μόνο να διατηρήσουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του τοπίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται, σε εθελοντική βάση, να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά τοπίου μέσω οικολογικών συστημάτων, αλλαγή την οποία ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε θετική. 
Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί, επίσης, τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ. 
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά το 65% των δικαιούχων. 

 

  27 March, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα