Το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει το σύστημα για τα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων
Το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή νωρίτερα από πέρυσι αλλά και από άλλες χρονιές, ανοίγει φέτος το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων για να μπορούν μέσω των φορέων ενεργοποίησης να κάνουν την ενεργοποίηση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2020 οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας.
Την απόφαση αυτή έλαβε στη συνεδρίασή της η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Ρεθυμνιώτης συνεταιριστής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης.
Αποκάλυψε, μάλιστα, σειρά πληρωμών εντός των επόμενων ημερών, αλλά όχι καλά νέα για τους απλήρωτους παραγωγούς της “φόρμας 6”, παρά την προσωπική του προσπάθεια να αποσπάσει θετικές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της αδικίας!
«Η ενεργοποίηση θα ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς φέτος. Το σύστημα θα ανοίξει αυτό τον μήνα ή στις 17 ή στις 20 το αργότερο. Και μέχρι τα μέσα Μαΐου θα διαρκέσει η διαδικασία, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Το ΟΣΔΕ είναι έτοιμο και πιστεύω ότι δε θα έχουμε προβλήματα. Οι φορείς ενεργοποίησης πιστεύουμε ότι είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν κανονικά ενεργοποιώντας τις αιτήσεις», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Γλεντζάκης.
Νέα ΚΑΠ
Στο μεταξύ, υπάρχει αναβρασμός και στην προετοιμασία ενόψει της νέας ΚΑΠ, με τον συνεταιριστή να δηλώνει ότι θα γίνεται προσπάθεια να μην αδικηθεί ξανά ο τομέας των αμπελιών και της ελαιοκαλλιέργειας.
«Ετοιμαζόμαστε κανονικά. Και αυτό που τώρα μπορούμε να πούμε είναι ότι ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας θα είναι ευνοημένος από τη νέα ΚΑΠ, επειδή η Ε.Ε. θεωρεί τα αιγοπρόβατα ως τομέα που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον σε αντίθεση με τη βοοτροφία»...
Έρχονται νέες πληρωμές
Ωστόσο, καλές ήταν οι εξελίξεις που δρομολογεί η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα υπόλοιπα επιδοτήσεων του 2019.
«Αυτά τα χρήματα, αν δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα πληρωθούν μέσα στην άλλη εβδομάδα», είπε στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Γλεντζάκης.
«Είναι υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2019 που δεν έχουν πληρωθεί σε αρκετό κόσμο»...
Εξάλλου, τέλος Μαρτίου θα έρθουν και οι πληρωμές για μια σειρά διοικητικών πράξεων παραγωγών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Μιλάμε για ενστάσεις με διοικητικές πράξεις, όπου η κάθε περίπτωση έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε νέους παραγωγούς που διεκδικούν χρήματα από το εθνικό απόθεμα. Είναι νέα μητρώα, δηλαδή, που έχουν πρόβλημα. Γίνεται ο έλεγχος λοιπόν για να δούμε ποιοι από αυτούς θα δικαιωθούν και θα πληρωθούν ως το τέλος Μαρτίου».
Όλες αυτές οι εκκρεμότητες αφορούν σε εκατοντάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα. «Υπάρχουν και λάθη δικά τους. Υπάρχουν άλλα λάθη πιστοποίησης από το ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής. Υπάρχουν άλλα που έχουν τα αγροτεμάχια μπερδέματα. Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις στον καθένα. Η καθεμία περίπτωση θα πάρει τον χαρακτήρα της και την αξιολόγησή της και όποια περίπτωση είναι να πληρωθεί, θα πάρει τον δρόμο της μέχρι το τέλος του Μάρτη», σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε επόμενο στάδιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ασχοληθεί και με απλήρωτες εξισωτικές του 2013 και 2014 που δεν έχουν μπει ακόμα στον προγραμματισμό των νέων πληρωμών.
Όσο για την κατανομή του Εθνικού Αποθεματικού για τη νέα χρονιά, ο Γιάννης Γλεντζάκης μάς είπε ότι «πλέον οι πληρωμές θα γίνουν με το σταγονόμετρο, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να μη μείνουν εκτός αποθεματικού πραγματικοί δικαιούχοι»...
Χιλιάδες οι αδικημένοι
Στους 28.000 είναι οι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα που έχασαν τις επιδοτήσεις τους εξαιτίας των οδηγιών που είχαν λάβει για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους μέσω της “φόρμας 6”!
«Εγώ το έθεσα το θέμα. Είναι πολλοί και οι Κρητικοί αλλά και γενικότερα οι παραγωγοί που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Μου απάντησαν ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχει κόσμος 28.000 ανθρώπων! Είναι μεγάλος ο αριθμός. Οι συγκεκριμένοι έχασαν τα δικαιώματά τους λόγω ενοικίασης των δικαιωμάτων τους σε τρίτους. Γιατί τους είχαν καλέσει να ενοικιάσουν τα δικαιώματά τους εκεί όπου τα μεταβίβασαν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Γλετζάκης, που είναι και αυτός ένας από τους παθόντες της “φόρμας 6”.
Μάλιστα, όπως του απάντησε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «έκαναν ενοικίαση ας πούμε για 20 χρόνια σε συζύγους, παιδιά ή τρίτους. Αλλά αυτά χάθηκαν για διάφορους λόγους. Δε μου ξεκαθάρισαν αν θα δρομολογήσουν τις πληρωμές των χαμένων δικαιωμάτων στην κατηγορία της “φόρμας 6”. Μου απάντησαν όμως ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Διότι το 2015 ο τότε επίτροπος Γεωργίας έδωσε την εντολή στην τότε ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ να δικαιώσει και να πληρώσει τους δικαιούχους παραγωγούς, αλλά, για λόγους που δεν μπορώ να ξέρω, αυτό δεν έγινε».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Γλεντζάκη, «από τη στιγμή που τώρα λήγει η προγραμματική περίοδος 2015-2021, δεν είναι εύκολο πια να δοθεί μια λύση. Θα το μελετήσουν όμως, όπως μου είπαν, αλλά το βλέπουν δύσκολο».
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Aγρότες: Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδιακσίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Mε πολύ αργούς ρυθμούς η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων-Τα δεδομένα στην Κρήτη
- Αγρότες: Η νέα ΚΑΠ καθυστερεί την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
- Τελειώνει η προθεσμία για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
- Αγρότες: Ξεκινάει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων