Αγρότες: Η επίσκεψη του Υπουργού στη Μεσαρα και οι δεσμέυσεις για πληρωμές

  25 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότες: Η επίσκεψη του Υπουργού στη Μεσαρα και οι δεσμέυσεις για πληρωμές

Τέλη Ιανουαρίου θα καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ, εξήγγειλε από τις Αρχάνες, όπου βρέθηκε χθες ενόψει της σημερινής καθόδου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος του σταθμός ήταν οι Αρχάνες, όπου συναντήθηκε με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και βρέθηκαν στο “μικροσκόπιο” ζητήματα, όπως τα έργα υποδομής και η πορεία του προγράμματος Leader.

«Η κυβέρνηση ήδη από το φθινόπωρο του 2021 έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις. Δε λέμε και δεν το είπαμε ποτέ ότι αυτές οι παρεμβάσεις μας έχουν απαλλάξει τους αγρότες μας από το 100% της επιβάρυνσης. Σίγουρα όμως είναι ουσιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται, είτε σε επίπεδο της τιμής του πετρελαίου, είτε στο επίπεδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε στην επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, είτε για την επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγορά ζωοτροφών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδότηση στις ζωοτροφές, ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η Κρήτη είναι γνωστό ότι στην κτηνοτροφία έχει ένα μεγάλο μερίδιο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, σε σχέση με τη βιολογική κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης εισέπραξαν το προηγούμενο διάστημα περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα θα δούμε και τι αντίστοιχο θα εισπράξουν και για τις ζωοτροφές»...

Εξάλλου, ως προς την έλλειψη των εργατών γης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Έχουν μπει σε διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες έγιναν και με την Αίγυπτο και με το Μπαγκλαντές. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να αποδίδουν. Σίγουρα πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα ακόμα. Να απλουστευτεί η διαδικασία και η όποια διαδικασία ενδιάμεση που δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία, για να μπορέσουμε με πολύ εύκολο τρόπο να φέρουμε τους εργάτες γης. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Μας απασχολεί κι εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε πως «στο επόμενο διάστημα ήδη βελτιώνεται η κατάσταση. Όχι στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, θα είμαστε πολύ έτοιμοι για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα»...

Για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, καθώς «αλλάζει ο τρόπος καταβολής. Θα πρέπει οι αγρότες να αναπροσαρμόσουν λίγο τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, για να μπορέσουν να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν. Δε μικραίνει η “πίτα”, είναι ακριβώς η ίδια. Είναι τα 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μάλιστα η χώρα μας, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να πετύχει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό, όταν στις άλλες χώρες μειώθηκε κατά 10%. Η “πίτα” είναι η ίδια. Απλά ο τρόπος της κατανομής είναι διαφορετικός. Αλλά με τη σωστή ενημέρωση και τις σωστές παρεμβάσεις από τους αγρότες μας, θα πάρουν τα ίδια χρήματα με αυτά που έπαιρναν μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον κ. Γεωργαντά συνόδευε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Στις Αρχάνες συναντήθηκε με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ενώ επισκέφτηκε και τη Μεσαρά, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους αγροτοσυνδικαλιστές της νότιας Κρήτης.

Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούσαν στην προώθηση του κρασιού, του ελαιολάδου αλλά και των οπωροκηπευτικών, ενώ ένα από τα θέματα που μπήκε επιτακτικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό ήταν το ακανθώδες ζήτημα των εργατών γης, με τους συνδικαλιστές των νότιων περιοχών της Κρήτης να δηλώνουν εξοργισμένοι με τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν μπλοκάρει τις διαδικασίες. Μάλιστα, ιδιαίτερα οι αγρότες από την Ιεράπετρα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν δεν έρθουν επιτέλους στην Κρήτη εργάτες γης μέσα από τις διακρατικές συμφωνίες.

Σήμερα, στις 9:30 το πρωί, ο κ. Γεωργαντάς θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, καθώς και συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

 

  25 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα