Αφγανιστάν-Ταλιμπάν: Δε θέλουμε κανέναν εξωτερικό εχθρό

  17 August, 2021 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αφγανιστάν-Ταλιμπάν: Δε θέλουμε κανέναν εξωτερικό εχθρό

Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από τη στιγμή που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ έδωσαν οι Ταλιμπάν απευθυνόμενοι τόσο στον λαό του Αφγανιστάν, όσο και στη διεθνή κοινότητα.  Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν καθώς είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα.

Οι δεσμεύσεις των Ταλιμπάν για διακαιώματα γυναικών και αμνηστία

Οι εκπρόσωποι της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει πλέον τη χώρα δήλωσαν ότι κηρύττουν αμνηστία για όλους τους αντιπάλους τους, υποσχέθηκαν ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο ενώ δεσμεύτηκαν και για τα δικαιώματα των γυναικών την ίδια ώρα ξεκαθάρισαν ότι τους δεσμεύει ο νόμος της Σαρία.

«Θα θέλαμε να τη διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διάκριση εις βάρος των γυναικών, αλλά φυσικά εντός των πλαισίων που έχουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. 

Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Υποσχέθηκαν αμνηστία και ασφάλεια των πολιτών

«Μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η οργάνωση θέλει να διασφαλίσει ότι το Αφανιστάν θα σταματήσει να είναι πεδίο μάχης και για το λόγο αυτό είπε ότι «συγχωρούμε όσους πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Ο Mujahid ισχυρίστηκε ότι οι Ταλιμπάν σκόπευαν να σταματήσουν στις πύλες της Καμπούλ, αλλά επειδή η προηγούμενη διοίκηση ήταν «ανίκανη», μπήκαν στην πόλη για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ασφάλεια των ξένων πρεσβειών ήταν «ζωτικής σημασίας» και ότι οι κάτοικοι της Καμπούλ θα πρέπει «να είναι σίγουροι ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη», 

 «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι κανείς δεν θα πάθει κακό στο Αφγανιστάν, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους γείτονές μας, τις περιφερειακές χώρες, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός μας εναντίον οποιουδήποτε, οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο», σημείωσε. «Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε με βάση τις θρησκευτικές μας αρχές και τους κανόνε μας, αυτό είναι το δικαίωμα των Αφγανών», πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία, είπε ο εκπρόσωπος. Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ στο Reuters.

 

  17 August, 2021 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα