Κόσμος-Αφγανιστάν: Κατέλαβαν την εξουσιά ξανά οι Ταλιμπάν
Ο πόλεμος τελείωσε και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος δήλωσαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι χθες Κυριακή κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.
Η απόδραση Γάνι
Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του».
«Επιτύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, ελευθερία για τη χώρα μας και ανεξαρτησία για τον λαό μας», υποστήριξε, στέλνοντας μήνυμα στην Ουάσιγκτον:
Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφός μας για να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν».
Υποστολή σημαίας και παρέμβαση Τραμπ
Η αμερικανική σημαία υπεστάλη και αποσύρθηκε σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, καθώς «σχεδόν όλο» το προσωπικό βρίσκεται στο αεροδρόμιο εν αναμονή της απομάκρυνσής του από τη χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κοροναϊού.
«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου Reuters/Jonathan Drake)
Ο μεγιστάνας, που είχε την εποπτεία των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των οποίων συμφωνήθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, λογαριάζει προφανώς να φορτώσει όλο το βάρος της ευθύνης των εξελίξεων στην ασιατική χώρα στον διάδοχό του.
Διακήρυξη 60 και πλέον χωρών
Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (φωτογραφία AP/Luis M. Alvarez)
Στο κείμενο τονίζεται ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».
Απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας αργά το βράδυ χθες Κυριακή, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση αμερικανών διπλωματών και πολιτών.
«Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά, ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.
Ωστόσο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επιβίβαση των αφγανών πολιτών στα αεροπλάνα.
Λίγη ώρα αργότερα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες εγκατέλειψαν την Καμπούλ.
«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.
Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.
Συνεδρίαση των MED-5
Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου.
O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης (φωτογραφία Eurokinissi)
Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ζάεφ και πρόσφυγες
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ απαντώντας στο τηλεοπτικό κανάλι 5 στην ερώτηση αν και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνησή του μετά τις νέες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, απάντησε ότι η χώρα της Ασίας αντιμετωπίζει μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσε τους «στρατηγικούς εταίρους της», τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για βοήθεια σύμφωνα με τα σχέδια εγκατάστασης του άμαχου πληθυσμού και τις ανάγκες του.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα για τα οποία η λειτουργία και το κόστος, μέχρι την παροχή μόνιμου προορισμού, θα καλυφθούν πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφία αρχείου Reuters)
Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για περαιτέρω δράση, είπε.
Σχέσεις Ταλιμπάν – Τουρκίας
Σημαντική δήλωση, όπως τη χαρακτηρίζει ο Independent Türkçe, έκανε ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα των Ταλιμπάν, με την οποία επισημαίνει ότι «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».
«Ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι σεβαστός απέναντί μας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με αυτούς. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» τόνισε.
Δείτε επίσης
- Ποιος είναι ο συνδυασμός που κάνει το έντερο «χαρούμενο»
- Eκλογή ΠτΔ: Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας
- Πανέ: 20 συνταγές για τραγανές, χρυσαφένιες και ζουμερές κρεατομπουκιές
- Ρύθμιση των χρεών σε Δήμους: Ανατροπή με την πιθανή παράταση – Όλες οι νέες πληροφορίες
- Καιρός: Που καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα στην Κρήτη