
Φωτο: protothema.gr
Η ποιότητα των φαγητών που καταναλώνουμε και όχι μόνο οι θερμίδες βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε πως είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των φαγητών που τρώμε παρά στην ποσότητα των θερμίδων. Η μελέτη των ειδικών σε δείγμα 120.000 ανθρώπων, από τους οποίους τα 5/6 ήταν γυναίκες, έδειξε ότι τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως συνδέονται με την απώλεια βάρους. Μάλιστα η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού και ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους απ’ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά. Η εξήγηση είναι ότι μας βοηθούν να νοιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν απλά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτά τα φαγητά και να αδυνατίζουν. Χρειάζεται μέτρο. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και γιαούρτι συνήθιζαν να τρώνε λιγότερα φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τσιπς, κρέατα, επιδόρπια και ποτά που περιέχουν ζάχαρη.
Ο Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, που συμμετείχε και αυτός στην μελέτη, συμπλήρωσε: «Αυτά τα ευρήματα τονίζουν πόσο σημαντική είναι η επιλογή των σωστών τροφών για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας. Η ιδέα ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φαγητά είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί».
Η μελέτη προειδοποιεί πως οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους τόσο ανεπαίσθητα που δεν το συνειδητοποιούν.
Πηγή: MothersBlog.gr
Δείτε επίσης
- Πρώτη διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση πανδημιών – Οι ΗΠΑ μένουν εκτός
- Τραμπ: Παλινωδίες και μηνύματα σύγχυσης για τους δασμούς- αβεβαιότητα στις αγορές
- Ο Ντ. Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο - Βαρύτατοι δασμοί σε βάρος της Ασίας και της ΕΕ
- Guardian: Ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμ’ων σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ
- Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών