Ζυμαρικά φούρνου με κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια

Συστατικά
500 γρ. βίδες, τρικολόρε
300 γρ. μανιτάρια champignon
200 γρ. μπέικον, σε φέτες
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
600 γρ. γάλα πλήρες
4 αυγά, μεσαία
1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
400 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
βούτυρο, για το ταψί
30 γρ. τριμμένη φρυγανιά, για το ταψί
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και ψιλοκόβουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει αλάτι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τα αυγά, και ανακατεύουμε μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα μανιτάρια, το μπέικον, το θυμάρι, τα 350 γρ. γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x32 εκ.
- Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και την υπόλοιπη φρυγανιά.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δείτε επίσης
- Η Γερμανία σχεδιάζει εξάμηνη εθελοντική στρατιωτική θητεία, αναφέρουν πηγές
- Έρευνα: Οι νέοι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία - Ανησυχία για την Ελλάδα
- Από Δευτέρα 7/7 οι εγγραφές στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς
- Πανελλαδικές 2025: Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των ειδικών και μουσικών μαθημάτων
- Πέντε τρόφιμα που μας ξεδιψούν περισσότερο από το νερό