Ζητούν αποζημιώσεις για το δάκο
Στην Βουλή το θέμα λόγω των μεγάλων καταστροφών
Στη Βουλή έφερε υπό τη μορφή ερώτησης, που συνυπογράφει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» αναφορικά με την ανάγκη αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω της καταστροφής από τον δάκο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
Στην ερώτησή του, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ξεκινάει με την «ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Κρήτης. Ωστόσο, για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι με συνδυασμό δυσμενών συνθηκών, που μειώνουν την παραγωγή, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.
Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και κατέστησαν αναποτελεσματική τη δακοκτονία, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών, και η χαμηλή τιμή για συνεχόμενη χρονιά οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο, σε βαθμό που να απειλείται πλέον η επιβίωση των παραγωγών και η συνέχιση της καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνούν το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε ακόμα και στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, τον Ιούνιο του 2019, στην οποία είχαν αναλυθεί οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στη χώρα μας και που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Ο επίτροπος είχε δεσμευτεί τότε ότι θα εξετάσει τα θέματα που είχε θέσει η χώρα μας και ότι θα καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.
Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται η σημερινή κυβέρνηση να σταθεί στο πλάι των ελαιοπαραγωγών και αν ναι. με ποιον τρόπο σκοπεύει να τους ενισχύσει ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” , ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε ότι «εμείς ως κυβέρνηση, με υπουργό τον Σταύρο Αραχωβίτη, είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει και τις ζημιές από τη δακοκτονία. Ας συνεχίσει την προσπάθεια αυτή η σημερινή κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.
«Εμείς είχαμε ζητήσει από την Ε.Ε. να μπούμε σε ένα ειδικό καθεστώς αποζημίωσης, όπως οι κτηνοτρόφοι που είχανε πάρει το de minimis. Και είχαμε πάει το ποσό 4,80 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο, για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης για τις καταστροφές που είχαν πάθει από τις πλημμύρες. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, από τη στιγμή που πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει ή να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιώνεται και η ελιά από αυτές τις ζημιές, ή αλλιώς οι διαδικασίες μέσω ΠΣΕΑ να είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές»...
Στο μεταξύ, σχολιάζοντάς μας τα προβλήματα της δακοκτονίας φέτος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την τραγική αυτή κατάληξη με τα σμήνη του δάκου στις καιρικές συνθήκες.
«Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνόησαν σήμερα τη δακοπροσβολή. Αλλά εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από απαίτηση που είχαμε ως Κρήτη, και μάλιστα είχα πάει εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον Παύλο Πολάκη, η Κρήτη πήρε παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια 1 εκατομμύριο ευρώ, με τον νομό Ηρακλείου να έχει πάρει παραπάνω 350.000 ευρώ περίπου. Κι επίσης, φέτος για πρώτη χρονιά έγινε ο διαγωνισμός έγκαιρα. Δόθηκαν τα φάρμακα στην ώρα τους. Τώρα, εάν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί οι ψεκασμοί λόγω καιρικών συνθηκών, πρέπει να το δούμε. Και αν χρειαστεί, να γίνονται και πιο έγκαιρα. Δηλαδή, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, πιθανόν να πρέπει να ξεκινάμε τη δακοκτονία ένα μήνα νωρίτερα. Να γίνεται ένας ψεκασμός πιο πριν»...
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τις ημερομηνίες από τις οποίες και μετά μπορούν να ξεκινήσουν το λιομάζωμα οι παραγωγοί, ανάλογα με το πότε έγινε ο τελευταίος ψεκασμός κατά του δάκου. Έτσι, τρεις είναι οι ημερομηνίες που αναφέρονται: Ή μετά τις 4 Νοεμβρίου, ή μετά τις 11 Νοεμβρίου, ή μετά τις 15 Νοεμβρίου. Με τη διαφορά όμως ότι πολλές από τις αναγραφόμενες περιοχές έχουν ξεκινήσει ήδη, αφού η σοδειά χάνεται καθημερινά, πέφτει “χαμόστρωμα” στα λιόφυτα εξαιτίας της τεράστιας και απότομης δακοπροσβολής.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Πανώλη Αιγοπροβάτων: Τα δεδομένα για το ύψος των αποζημιώσεων
- Σωκράτης Βαρδάκης: «κ. Μητσοτάκη, ο Πολιτισμός μας δεν πωλείται»
- «Μεγάλο πλήγμα για τους αλιείς της Κρήτης η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Μεσόγειο»