Ζητείται λύση για το αδιάθετο ελαιόλαδο

neakriti.gr  18 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ζητείται λύση για το αδιάθετο ελαιόλαδο

Αδιάθετοι 55.000 τόνοι ελαιολάδου

Πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) τόνοι ελαιολάδου από την περυσινή δραματική χρονιά παραμένουν στις αποθήκες, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγήσει τις ποσότητες αυτές στον μηχανισμό της αποθεματοποίησης. Την αποκάλυψη των αποθεμάτων έκανε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που ενώ ζήτησε όπως στην Ισπανία να ενεργοποιήσει και η χώρα μας την αποθεματοποίηση του ελαιολάδου, εισέπραξε αρνητική απάντηση από την αρμόδια υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης έχει αποστείλει στην κυβέρνηση υπόμνημα μέσω του οποίου ζητάει με τεκμηριωμένο τρόπο να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοπαραγωγοί όσο και οι αμπελουργοί της Κρήτης, για τις ζημιές από τον καύσωνα του Μαΐου!

Συγκεκριμένα, άκαρπη ήταν για άλλη μια φορά η συζήτηση στη Βουλή για τη λήψη μέτρων στήριξης για την ελαιοκομία. Ενώ δηλαδή ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των υψηλών αποθεμάτων του λαδιού στις δεξαμενές στη χώρα μας, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, του απάντησε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε αποθεματοποίηση, γιατί δε θα λειτουργήσει προς όφελος της τιμής παραγωγού, όπως συνέβη στην Ισπανία. Αντιθέτως, είπε, έχουμε έτοιμο τον φάκελο για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την περυσινή μειωμένη τιμή, ο οποίος θα έχει συμπληρωθεί με επιπλέον στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα σταλεί τον Αύγουστο για έγκριση από την Κομισιόν, δηλαδή περίπου 10 μήνες μετά την περυσινή συγκομιδή στην Κρήτη.

Τα λάδια στις δεξαμενές

Σύμφωνα με την τοποθέτηση Κεγκέρογλου, «αυτήν τη στιγμή, τρεις μήνες πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, έχουμε σημαντικά αποθέματα στις αποθήκες των επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών, ακόμα και των παραγωγών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 μιας καλής χρονιάς παραγωγής, δηλαδή περίπου 50 με 55 χιλιάδες τόνοι είναι στις αποθήκες μας. Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί είναι να υπάρχουν ζητήματα για τη διάθεση αυτού του προϊόντος, αφού κάθε χρόνο είχαμε τον τουρισμό, την εστίαση. που απορροφούσε μια σημαντική ποσότητα. και έτσι ερχόμασταν το φθινόπωρο να έχουμε αποσυμφορήσει πάρα πολύ τις όποιες ποσότητες είχαν συσσωρευτεί.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι σαφές: Ποια μέτρα θα πάρετε, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αγορά από την προσφορά, η οποία υπάρχει, και ποια θεσμικά εργαλεία θα αξιοποιήσετε, προκειμένου να ενισχυθεί η ελαιοκαλλιέργεια, να στηριχτεί ο παραγωγός και να μπούμε σε μια νέα καλή χρονιά;

Ενδεικτικά αναφέρω τα μέτρα της αποθεματοποίησης που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένο Κανονισμό και, βεβαίως, προγράμματα και δράσεις για διάθεση του προϊόντος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και σε σκοπούς, οι οποίοι μπορούν ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν και τη στήριξη του προϊόντος και τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων οικογενειών και στρωμάτων».

Η απάντηση Αραμπατζή

«Επειδή αναφερθήκατε στο μέτρο για την αποθεματοποίηση, κύριε συνάδελφε, να πούμε απλώς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, έχει ήδη κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με τον εκτελεστικό Κανονισμό 1882/2019.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι η πολιτική ηγεσία και ο υπουργός, ο κ. Βορίδης, είμαστε σε διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς.

Η Διεπαγγελματική είπε ότι το μέτρο της αποθεματοποίησης δε θα μπορούσε να συνεισφέρει στη χώρα μας», απάντησε στον Βασίλη Κεγκέρογλου η Φωτεινή Αραμπατζή.

Για καταστροφές δάκου

Η Φωτεινή Αραμπατζή συνέχισε ως εξής, αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης: «Εκδώσαμε πολύ εγκαίρως, κύριε συνάδελφε, στις 10/1/2020, την κατανομή του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ περίπου σε όλη τη χώρα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών προκρίναμε άλλα 2 εκατομμύρια για την Κρήτη, δηλαδή 10 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη.

Εγκρίναμε εγκαίρως, στις 18/3/2020, την πρόσληψη 940 ατόμων ως έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη εποχικών αναγκών του Προγράμματος.

Ξεμπλοκάραμε πολύ εγκαίρως, στις 11/3/2020, με τροπολογία στο νομοσχέδιο των αγροτικών συνεταιρισμών, τη δυνατότητα να εκτελούν οι προσωρινοί μειοδότες το έργο με προσυμβατικό έλεγχο, προκειμένου να “τρέξουν” γρήγορα οι διαδικασίες. Θυμίζω ότι το 2018 μια τέτοια τροπολογία είχε έρθει καταμεσής του Ιουλίου, ενώ το 2017 δεν είχε έρθει ποτέ.

Τα νέα φάρμακα για τη δακοκτονία στην Κρήτη θα παραληφθούν στα μέσα Αυγούστου».

Σε ό,τι αφορά τον φάκελο για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη, η κ. Αραμπατζή ανέφερε: «Από τον Δεκέμβριο - όπως υποσχέθηκε ο κ. Βορίδης - έγινε δωρεάν μελέτη από εξαιρετικούς επιστήμονες - γεωπόνους και λοιπούς επιστήμονες - η οποία έδειξε, ουσιαστικά, από πού προήλθε το πρόβλημα, τεκμηρίωσε την ύπαρξη του γλοιοσπορίου, ανέδειξε ότι αυτά τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα οποία ήταν έκτακτα και πρωτοφανή με τη ζέστη και την υγρασία, δημιούργησαν το κακό στην ποσότητα και την ποιότητα. Ιδού η μελέτη, έχει παραδοθεί!

Μένει η ποσοτικοποίηση της ζημιάς για να σταλεί ο φάκελος των αποζημιώσεων στην Κομισιόν. Μένει, λοιπόν, τώρα η αντικειμενικοποίηση, η ποσοτικοποίηση της ζημιάς και η αποστολή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιχειρήματα, με τεκμηρίωση, προκειμένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης.

Στη δεύτερη τοποθέτησή του, ο κ. Κεγκέρογλου δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις της υφυπουργού»...

Να αποζημιωθούν οι απώλειες και από τους καύσωνες

 

Την επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι ζημιές που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο εκτός από τις αποζημιώσεις, επισήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), δρ. Νίκος Μιχελάκης.

Παράλληλα, τόσο το ζήτημα αυτό, όσο και την ανάγκη αποζημίωσης των απωλειών της ελαιοπαραγωγής που προέκυψαν από τους καύσωνες του Μαΐου στην Κρήτη και άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές υπογραμμίζει ο ΣΕΔΗΚ με έγγραφο που υποβάλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ. Και παράλληλα το κοινοποιεί και στους βουλευτές, την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης.

Στο ίδιο έγγραφο, ο ΣΕΔΗΚ τεκμηριώνει ότι απαιτείται τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να μην εξαιρούνται από ασφαλιστική κάλυψη οι ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών και να ισχύει και γι’ αυτές ό,τι ισχύει για τον παγετό. Η σχετική πρόβλεψη του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΔΗΚ, δεν έχει ούτε επιστημονική ούτε λογική, ούτε ηθική βάση και πρέπει άμεσα να απαλειφθεί. Διαφορετικά οι ελαιοπαραγωγοί τίθενται σε διαφορετική μοίρα από τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι, μετά τις περυσινές δραματικές ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί, καταγράφονται φέτος νέες απώλειες που προκλήθηκαν από τους καύσωνες τον Μάιο, περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η άνθιση-καρπόδεση.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται από ισχυρούς νότιους ανέμους, προκαλούν ξήρανση των ανθέων, αλλά ακόμη και των καρπών που μόλις έχουν δέσει. Απέναντι σε αυτές τις ζημιές, οι παραγωγοί είναι ανυπεράσπιστοι, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν υπάρχουν καλλιεργητικές φροντίδες και μέσα για να τις αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι γι' αυτόν τον λόγο οι ζημιές αυτές «θα έπρεπε λογικά να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, του οποίου αποστολή είναι να αποζημιώνει ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που συντάχθηκε το 2011, αποκλείει αποζημιώσεις για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες στο στάδιο πριν την καρπόδεση, ενώ προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές που γίνονται στο ίδιο στάδιο αλλά προκαλούνται από παγετούς», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και τόνισε ότι αυτό «δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική, αλλά ούτε και ηθική βάση».

 

neakriti.gr  18 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα