Xylella, ένα επικίνδυνο βακτήριο που “χτυπά” την “πόρτα” μας...

mesaralive.gr  22 November, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Xylella, ένα επικίνδυνο βακτήριο που “χτυπά” την “πόρτα” μας...

Φωτο: mesaralive.gr

Παρά τη μικρή συμμετοχή στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, οι εισηγητές έδωσαν να γίνει κατανοητό στους παρευρισκομένους ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα «πληγεί» από κανένα κρούσμα του βακτηρίου της Xylella.

Ωστόσο για να μην βρεθεί η χώρα μας, η Κρήτη και η Μεσαρά,  στη δυσάρεστη θέση όπως τις γειτονικές χώρες  Ιταλία και  Ισπανία  θα πρέπει να υπάρχει καλή ενημέρωση από τους  Σημαντική είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, Περιφέρειας, ερευνητών, φυτωριούων, αγροτών και γεωπόνων έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη που θα έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι το  βακτήριο της Xylella, μεταδίδεται  με πολλαπλασιαστικό υλικό μολυσμένο, και με ξενιστή (εντομάκι). Απαγορεύετε η μεταφορά και η εμπορία φυτών από μια χώρα σε μια άλλη, εάν δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ απαραίτητο είναι  να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά, αφού νωρίτερα έχει γίνει ο φυτοπαθολογικός έλεγχος.

Την Εκπαιδευτική Εσπερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους:  Δήμο Φαιστού  - ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ. –ΤΕΙ Κρήτης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΥΠΑΑΤ: ΔΑΥ Κρήτης, συνδιοργανώνουν εκπαιδευτική εσπερίδα σήμερα Τρίτη 21/11/2017, στις Μοίρες που θα ενώ σκοπός της ήταν  η επιστημονικά τεκμηριωμένη - αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση του κοινού,  σχετικά με το παθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα. Απευθυνόταν   σε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους (γεωπόνους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα, παραγωγικούς  φορείς , παραγωγούς, διακινητές φυτικού υλικού, ανθοπώλες, μεμονωμένους πολίτες κ.λ.π).

Κατά τη διάρκεια της Εσπερίδας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

“Xylella fastidiosa: Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην  Περιφέρεια Κρήτης” & οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Ευγ. Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ

 «Xylella fastidiosa: Χθες, Σήμερα, Αύριο»

Δρ. Δημήτριος Γκούμας,  Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

 «‘Έντομα-φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa» 

Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης,  Ερευνητής Εντομολόγος, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

mesaralive.gr  22 November, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ