Xανιά:Αυτό είναι το κατηγορητήριο για το γηροκομείο – Σοκάρει το μαρτύριο των ηλικιωμένων

  11 February, 2022 ΑΡΘΡΑ
Xανιά:Αυτό είναι το κατηγορητήριο για το γηροκομείο – Σοκάρει το μαρτύριο των ηλικιωμένων

«Κόλαφος» το κατηγορητήριο για την σοκαριστική υπόθεση με το γηροκομείο στα Χανιά, καθώς σε αυτό περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων και οι αδιανόητες ελλείψεις σε όχι μόνο σε τρόφιμα αλλά και σε προϊόντα υγιεινής με τους ηλικιωμένους να υποβάλλονται σε μηχανική και χημική καθήλωση.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται αναλυτικά ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι και τι ρόλο είχαν, ενώ στην συνέχεια περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, με την λέξη κακοποίηση να μοιάζει αδύναμη πολλές φορές μπροστά στα όσα συνέβαιναν.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η χορήγηση τροφής ήταν ελλιπέστατη με τις μερίδες μικρές αν όχι… ανύπαρκτες, ενώ όταν έδιναν φρούτα στους τροφίμους, αυτό γινόταν σε ελάχιστη ποσότητα, για παράδειγμα δυο φέτες πορτοκάλι!

Το γάλα το… αραίωναν με νερό, ενώ έδιναν στους ηλικιωμένους ως «φρέσκο» γεύμα τα αποφάγια των υπολοίπων.

Αναλυτικά το κατηγορητήριο για το γηροκομείο στα Χανιά

«Ειδικότερα, αυτή, μαζί με τους ως άνω συγκατηγορούμενούς της, ως μέλη του προσωπικού της Μ.Φ.Η., στα πλαίσια της συσταθείσας από μέρους τους εγκληματικής οργάνωσης και σύμφωνα με τους ρόλους που έκαστος από αυτούς είχε – κατόπιν εντολών της συγκατηγορούμενης της Λ.Γ. ως διευθύντριας της εγκληματικής οργάνωσης – σε αυτή, όπως αναλυτικά θα αναφερθεί κατωτέρω:

1ον] παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της Μ.Φ.Η., δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών,
β] οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλυτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),
γ] η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί),
δ] η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
ε] υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,
στ] η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους , με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρείς κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον 1ον] παρέλειπε να παρέχει την δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Η απαραίτητη ποσότητα αναλώσιμων προϊόντων υγιεινής ελλιπής έως και ανύπαρκτη. Ελλείψεις σε σαμπουάν, ξυραφάκια και άλλα είδη απολύμανσης των φιλοξενουμένων. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται για τους ηλικιωμένους σε μόνιμη βάση κάκιστες συνθήκες υγιεινής τόσο για τους ίδιους όσο και για το ίδιο το προσωπικό της Μ.Φ.Η. και να υφίστανται διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες και συνεπεία τούτου να δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα και να υπάρχουν συχνά εξάρσεις μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, όπως δερματικών παθήσεων (π.χ. ψώρα) και συχνές λοιμώξεις από μικρόβια όπως ουρολοιμώξεις κ.λ.π στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους όσο και στο προσωπικό, καθώς και να προκαλείται μόλυνση στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών από πίεση (κατακλίσεις), από τα οποία ήδη υπέφεραν λόγο της ακινησίας τους οι ηλικιωμένοι.

Οι συγκατηγορούμενοι προέβαιναν -με την εισαγωγή των ηλικιωμένων προς φιλοξενία, και ειδικά αυτών που έπασχαν από έκπτωση των νομικών τους λειτουργιών ένεκα παθολογικών ή ψυχιατρικών αιτιών- στην τακτική της «μηχανικής καθήλωσης», ήτοι της πλήρους ακινητοποίησης των ηλικιωμένων καθ’όλο το 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης στα χέρια και στους αστραγάλους των ηλικιωμένων και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια, αφού οι τρόφιμοι στην πλειοψηφία τους, μετά την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακινητοποιούνταν πλήρως και αποτέλεσμα αυτής της μηχανικής καθήλωσης, πέραν της εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης στην οποία υποβάλλονταν οι τρόφιμοι, δημιουργούνταν άμεσα στα σώματά τους ευμεγέθη έλκη από πίεση (κατακλίσεις), τα οποία σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλων συνθηκών υγιεινής, και πληθώρας παθογόνων μικροοργανισμών, οδηγούσαν στην ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους.

Οι κατηγορούμενοι προέβαιναν μάλιστα και σε «χημική καθήλωση» , μέσω της χορήγησης στους τροφίμους -άμεσα και σε σταθερή βάση-ισχυρών κατασταλτικών ψυχιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ισχυρά ηρεμιστικά), προκειμένου να αδρανοποιούνται οι πνευματικές τους λειτουργίες και να κάμπτεται η κινητικότητά τους. Έχαναν την επαφή τους με το περιβάλλον, ήταν μονίμως «ληθαργικοί» και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια, μόνιμα σε κατάσταση καταστολής. Επιπλέον συστηματικά παρέλειπαν την διακομιδή των τροφίμων σε νοσηλευτικό ίδρυμα, παρά το γεγονός ότι είχαν ανάγκη να διακομιστούν άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο».

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  11 February, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα