WWF: Πέντε γραμμάρια πλαστικό καταπίνει κάθε εβδομάδα ο μέσος άνθρωπος

  12 June, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
WWF: Πέντε γραμμάρια πλαστικό καταπίνει κάθε εβδομάδα ο μέσος άνθρωπος

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ο μέσος άνθρωπος «καταπίνει» ως και πέντε γραμμάρια πλαστικό την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα. Βασική πηγή είναι του «κακού» αποτελεί το μπουκάλι πλαστικού νερού.

Κάθε εβδομάδα ένας μέσος άνθρωπος «καταπίνει» έως και 5 γραμμάρια πλαστικό, το οποίο στην ουσία αντιστοιχεί στο βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας για λογαριασμό της οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Τα αποτελέσματα από το απάνθισμα 50 που έχουν διεξαχθεί για την κατανάλωση πλαστικού από τους ανθρώπους, πραγματικά σοκάρουν. Κάθε άνθρωπος καταπίνει περίπου 2.000 μικρά κομματάκια και σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή περίπου 250 γραμμάρια ετησίως.

«Αν και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξη των μικροπλαστικών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, η έκθεση αυτή προσφέρει για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο υπολογισμό για το ποσοστό κατανάλωσής τους» από τους ανθρώπους, εξήγησε η Τάβα Παλινισάμι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ. Αυτό «θα συμβάλει στην κατανόηση των πιθανών τοξικολογικών κινδύνων για τους ανθρώπους»,πρόσθεσε.

Πηγή του «κακού» τα μπουκάλια πλαστικό νερό

Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουν οι άνθρωποι είναι το νερό, κυρίως αν είναι εμφιαλωμένο. Μεταξύ των άλλων προϊόντων που αναλύθηκαν, τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πλαστικού.

Σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου και βασίστηκε στον τρόπο ζωής του μέσου Αμερικανού, ένας ενήλικας καταπίνει έως και 52.000 μικροσωματίδια πλαστικού ετησίως, στα οποία προστίθενται ακόμη 90.000 αν πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια (και 4.000 αν πίνει νερό βρύσης).

Αν λάβουμε υπόψη μας τη μόλυνση του αέρα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 121.000 μικροσωματίδια, με τον αριθμό να διαφέρει κατά τι ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον τόπο κατοικίας, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

«Aυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για τις κυβερνήσεις μας: τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, δεν σκοτώνουν μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά βρίσκονται μέσα σε όλους μας», υπογράμμισε ο Μάρκο Λαμπερτίνι γενικός διευθυντής της WWF International σε ανακοίνωσή του.

«Αν και η έρευνα εξετάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μόλυνσης: αν δεν θέλουμε το πλαστικό στον οργανισμό μας, πρέπει να σταματήσουμε τους εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού που εξακολουθούν να καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Ο Λαμπερτίνι ζήτησε να αναληφθεί δράση «σε επίπεδο κυβερνήσεων, εταιρειών, καταναλωτών» και να συναφθεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των ωκεανών, η οποία θα θέτει εθνικούς στόχους.

 

  12 June, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ