Ο κύβος ερρίφθη. Ο Βρετανός πρέσβης της ΕΕ παρέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή με την σφραγίδα της Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.
Μέι: θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια ένδειξη ότι προτίθεται να δείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση και ότι η Βρετανία θα απολέσει την επιρροή της όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
"Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή", ανέφερε. "Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βρετανικές εταιρείες, στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους θεσμούς στους οποίους δεν θα μετέχουμε πλέον, όπως κάνουν και σε άλλες αγορές", υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στο θέμα της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μέι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.
"Πιστεύω ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές" για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, είπε στην ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Tουσκ: δεν προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, είπε ότι "δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο".
Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει "κάτι θετικό" στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. "Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων" με το Λονδίνο, συνέχισε.
Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει "έλεγχος των ζημιών", επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι "περίπου οι μισοί" Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: "Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο".
neakriti.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC