Υψηλά ενοίκια για τους νέους φοιτητές- επίδομα και διαδικασία

  02 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Υψηλά ενοίκια για τους νέους φοιτητές- επίδομα και διαδικασία

«Καυτό» ζήτημα αποτελεί η ενοικιαζόμενη στέγη για τους φοιτητές καθώς οι τιμές αγγίζουν «ταβάνι», με τα ενοίκια να είναι απλησίαστα ακόμη και στα μικρά διαμερίσματα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, με τις οικογένειες των νέων σπουδαστών να καλούνται να πληρώσουν έως και 600 ευρώ ενοίκιο το μήνα.

 

Ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών Λευτέρης Ποταμιάνος, χαρακτήρισε «δύσκολο σταυρόλεξο» την ανεύρεση ενός φοιτητικού σπιτιού και μιλά στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» για τις τσουχτερές τιμές στα ενοίκια.

  • Διαμέρισμα 30 τ.μ. στου Ζωγράφου ενοικιάζεται έναντι 550 ευρώ τον μήνα
  • Διαμέρισμα 35 τ.μ. στον Πειραιά (Μανιάτικα) 350 ευρώ
  • Διαμέρισμα 40 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (κοντά στη ΔΕΘ) 600 ευρώ
  • Διαμέρισμα 36 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (Βαρδάρης) 540 ευρώ
  • Διαμέρισμα 39 τ.μ. στα Ιωάννινα 400 ευρώ
  • Διαμέρισμα 40 τ.μ. στα Χανιά 500 ευρώ

«Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και κάθε χρόνο θα είναι ακόμη πιο δύσκολα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι την τελευταία πενταετία οι αυξήσεις αγγίζουν το 5-10% κάθε χρόνο.

 

Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

Έως και την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 οι φοιτητές και φοιτήτριες σε ΑΕΙ και σε καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ, μέσω της ειδικής εφαρμογής για το στεγαστικό επίδομα.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα:

  • να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
  • να είναι κάτοχος ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Παράλληλα, βασική προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί προηγουμένως η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

 

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Διαδικασία υποβολής στοιχείων συγκατοίκησης

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικούσε με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μόνον για αιτήσεις που έχουν οριστικά υποβληθεί, ο αιτών υποβάλλει συμπληρωματικά τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

α) αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,
β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συγκατοικούντος φοιτητή,
γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Η οριστική υποβολή των στοιχείων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

 

  02 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ