Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ) μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε μεσηλίκους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές με υπέρταση στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».
Τέσσερις μερίδες την ημέρα
Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ΕCU) είδαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση αντίστοιχου αριθμού μερίδων λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες.
Οι πολύτιμες ουσίες των σταυρανθών λαχανικών
«Ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και οι οποίες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει φανεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία σχετικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο ήταν περιορισμένα» ανέφερε η υποψήφια διδάκτορας του ΕCU Εμα Κόνολι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και άλλες ουσίες που παρέχουν επιπρόσθετα οφέλη ενάντια στην υπέρταση, όπως τα νιτρικά και η βιταμίνη Κ.
Υπέρταση, ο κύριος «εχθρός» της καρδιάς
«Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία» σημείωσε η κυρία Κόνολι. Οπως συμπλήρωσε «η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών συστήνεται ευρέως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται πιο ισχυρά με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Ωστόσο, παρότι αυτού του είδους τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, συνήθως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής του πληθυσμού».
[Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν τα σταυρανθή και με μείωση του κινδύνου για καρκίνο]
Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν τα σταυρανθή και με μείωση του κινδύνου για καρκίνο
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕCU και του Ιδρύματος Καρδιάς της Αυστραλίας δρ Λόρεν Μπλέκενχορστ ανέφερε από την πλευρά της πως τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών για την καρδιά είναι μεγάλα και για αυτό ο πληθυσμός πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. «Για να διατηρηθούν όμως τα οφέλη για την υγεία πρέπει ιδανικά να γίνεται κατανάλωση αυτών των λαχανικών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».
Η μελέτη
Η μελέτη από την οποία προέκυψαν τα ενδιαφέροντα ευρήματα διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες – οι εθελοντές ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά (τέσσερις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα σε μορφή σούπας την οποία κατανάλωναν με το μεσημεριανό και το βραδινό τους), στη συνέχεια έκαναν «διάλειμμα» επί δύο εβδομάδες κατά το οποίο ακολούθησαν τη συμβατική διατροφή τους ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε άλλου είδους λαχανικά όπως οι πατάτες και τα καρότα (κατανάλωση και πάλι τεσσάρων μερίδων την ημέρα σε μορφή σούπας με το μεσημεριανό και το βραδινό).
Σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου
Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε επί 24 ώρες πριν και μετά από τις δύο εβδομάδες της διατροφικής παρέμβασης. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκε διαφορά της τάξεως των 2,5 χιλιοστομέτρων στήλης υδραργύρου (mmHg) μετά την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλου είδους λαχανικών. Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσθήκη των λαχανικών η υπόλοιπη διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων περέμειναν ίδια καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδεόταν με τα σταυρανθή λαχανικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε περίπου 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δείτε επίσης
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα