Υπάρχει λύση για τα υπολείμματα πλαστικών στη Μεσαρα;

mesaralive.gr  05 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Υπάρχει λύση για τα υπολείμματα πλαστικών στη Μεσαρα;

Είναι βέβαιον, πως η χώρα μας είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών του κόσμου, όταν δύο βιομηχανίες πλαστικών της πατρίδας μας συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα του κόσμου, και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά, αφού όπου κι αν ρίξουμε το βλέμμα μας, βλέπουμε πλαστικά και νάυλον.

Οι βιομηχανίες πλαστικών της χώρας μας ακμάζουν εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης. Οι χρήσεις των πλαστικών είναι πολύ διαδεδομένη λύση για πολλές ανάγκες τα καταναλωτικά, βιομηχανικά & αγροτικά. Σε κάθε χρήση βλέπουμε τα πλαστικά να χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον τρόπο ζωής μας, ωστόσο τα νάυλον ως υλικό στην περιοχή μας, να είναι μια βασική λύση παντού!
Ο σταθεροποιητής για το νάιλον ήταν αρχικά το νικέλιο (υποκίτρινα φιλμ) , που όμως σήμερα έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά και τη χώρα μας, αφού έχει χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως υπεύθυνος για τον καρκίνο. Έτσι ο σταθεροποιητής νικελίου, έχει αντικατασταθεί από μόρια νέας γενιάς που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον .

• Τα πλαστικά σήμερα (νάυλον), είναι φιλμ από πολυαιθυλένια τελευταίας γενιάς, με αυξημένες αντοχές υψηλή πυκνότητα, και με μηδενική μετανάστευση μορίων, πρώτη ύλη είναι το πετρέλαιο. 
Τα σημερινά φιλμ εδαφοκάλυψης, χαμηλής κάλυψης ή θερμοκηπίου μαύρο, καφέ, φιμε ή διαφανές, είναι και αυτά μορίων PE με σταθεροποιητές νέας γενιάς, δίχως να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον άνθρωπο ή να μεταναστεύουν στα παράγωγα προϊόντα.
Η ερώτηση όμως αν βλάπτουν το περιβάλλον, είναι ναι, σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθερα στη φύση μετά την χρήση τους, παράδειγμα στο χωράφι, ή να πεταχτούν στα κοντινά ρέματα, και λιγότερο αν τα κάψουμε.
Έτσι θα πρέπει να υπάρχει έστω και κάποιος υποτυπώδες έλεγχος περισυλλογής των χρησιμοποιημένων και άχρηστων νάιλον από τους ίδιους τους χρήστες. Τα χημικά υπολείμματα που αφήνουν πίσω τους, κάνουν κάποια ζημιά στο περιβάλλον, μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με το είδος του σταθεροποιητή, πράγμα που εμείς, τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε όμως να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις εδαφοκάλυψης, με την χρήση της «ηλιοαπολύμανση εδάφους», χωρίς καν τη χρήση χημικών. 
Το βασικό είναι η διαχείριση των άχρηστων νάυλον, με τη συλλογή και ανακύκλωση τους, και την απολαβή στη συνέχει, και επιλογή πρώτων υλών, που δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον.
Το πολυαιθυλένιο όμως, όπως και το πετρέλαιο, ναι έχουν εύθηνη για το περιβάλλον, μα όταν καίγονται, πλέον η μοριακή δομή τους έχει σαν αποτέλεσμα τη μηδενική μετανάστευση μορίων στα φαγητά ή στο περιβάλλον, όπως και με πιστοποιημένες νέας γενιάς πρώτες ύλες.
Όσο για τον καρκίνο, λανθασμένα αναφέρεται ασύστολα για τα πλαστικά, οτι όλα είναι καρκινογόνα. Δεν είναι όλα τα μόρια το ίδιο, μόνο αυτά 
που έχουν κυρίως σταθεροποιητές νικελίου.

• Οικολογικά μη επικίνδυνα νάιλον βιοαπικοδομίσημα.

Σήμερα παράγεται νάυλον από πρώτες ύλες πετρελαίου, μπορεί όμως να παραχθούν και από ανακυκλώσιμα υλικά, ειδικά από το άμυλο που παίρνουμε από την πατάτα ή το καλαμπόκι κλπ. Τα δύο πρώτα γίνονται ανακύκλωση, ενώ το τελευταίο ενσωματώνεται στο έδαφος ως κοπριά!

• Λύση λοιπόν υπάρχει για το θέμα των υπολειμμάτων πλαστικών, και αυτό 
ονομάζεται «φιλμ εδαφοκάλυψης με βιοαποκοδομίσημες πρώτες ύλες».
Όπως και τα κλασσικά φιλμ, έτσι και για τα οικολγικα φιλμ κάλυψης θερμοκηπίου έχουν πολύ μεγάλη εγγυημένη διάρκεια ζωής με σταθεροποιητές τελευταίας τεχνολογίας ώστε οι αντικαταστάσεις να καθυστερούν το μέγιστο δυνατόν.

• Το σημαντικό είναι ότι λύσεις υπάρχουν πολλές, και από το αρνητικό πρόσημο που έχουν τα υπολείμματα, με ορθή διαχείριση, μπορεί να προσφέρει πλούτο στον τόπο!
Για τους παραγωγούς όμως σήμερα το κόστος για αυτού του είδους bio πλαστικά, είναι πολύ υψηλό, και φυσικά δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να τα
αγοράζουν.
Αν όμως ανατρέξουμε στην Ευρώπη, την τεχνολογία αυτή όπως και παρόμοιες, τις επιδοτούν τα κράτη για τους παραγωγούς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας, από τα σημερινά προβλήματα υπολειμμάτων του νάυλον. 
Ως χώρα και τόπος, έχουμε λοιπον χρέος να προστατέψουμε το περιβάλλον.

• Η ορθή λύση, είναι μια μονάδα περισυλλογής και ανακύκλωσης από τον Δήμο.
Αντί να επωμισθούμε όλοι το βάρος των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη σημερινή κατάσταση πεταμένων νάυλον στο περιβάλλον, μπορούμε όλα αυτά να τα διοθωσουμε. Πως? Με μία μονάδα περισυλλογής και μετατροπής των παλαιών πλαστικών σε κόκκο-πρώτης ύλης ανακυκλώσιμη ύλη από τους Δήμους, αφου μπορεί να γίνει μια πολύ κερδοφόρα Δημοτική Επιχείρηση, που θα προσφέρει πολλά στον τόπο, αλλά παράλληλα να γίνει και πρότυπο και για άλλες περιοχές!

• Με την στήριξη του Δήμου λοιπόν, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση με τα βιοαπικοδομίσημα φιλμ που γίνονται κοπριά, αλλά και με τη βοήθεια που θα χρειαστεί ο αγρότης από το κράτος, με αλλαγή του τρόπου επιδότησης με συνέργειες του (κράτους - πανεπιστήμια- βιομηχανίας - παραγωγού). 
• 
Έτσι τα άχρηστα φιλμ, να γίνονται ξανά πρώτη ύλη, που ο Δήμος θα την πουλάει στης βιομηχανίες πλαστικών.
Άλλοι τρόποι χρήσης της πρώτης ύλης, είναι να κάνει ιδιόχρηση σε ασφαλτικά για τους δρόμους του Δήμου.
Τέλος να δίνονται ανταποδοτικά οφέλη στους καταναλωτές με κάθε παράδοση άχρηστων νάυλον, ώστε να δημιουργηθεί και το οικονομικό κίνητρο, ώστε με το χρόνο να γίνει συνείδηση, ότι «δεν πετάμε και δεν μολύνουμε», καθώς σαν φυσικό επακόλουθο, και την μείωση των εισαγωγών πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Το θέμα για την Κρήτη και την χώρα μας είναι πολύ σημαντικό, αλλά μπορούμε από αρνητικό πρόσημο όπως είπαμε λόγω ρύπανσης, να δημιουργήσουμε επιπλέον και έσοδα για τον τόπο, θέσεις εργασίας, και ποιοτικότερα προϊόντα, μάλιστα με οικολογικό αποτύπωμα, τα οποία θα είναι προτιμητέα από τους εταίρους μας.
Κατά την άποψη μου, στη φάση που βρισκόμαστε, σαν αρχή, η ορθή ενημέρωση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και τον πρώτο λόγο, με την στήριξη φυσικά και των τοπικών ενημερωτικών μέσων, για να φθάσουμε αργότερα και στην διαχείριση των υπολειμμάτων. 
Οι βόρειες χώρες της Ευρώπης από τα απορρίμματα τους παράγουν ενέργεια, και έχουν πλέον αρχίσει να εισάγουν απορρίμματα, για να καλύπτουν της ανάγκες τους.
Είναι τελικά πάρα πολύ επικίνδυνη η άγνοια, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η έλλειψη οράματος στον αγαπημένο τόπο μας στη Μεσαρά, για να βρούμε λύσεις. 
Σημασία για την ορθή επιλογή σε ότι νάυλον υλικό πλέον αγοράζουμε, είναι απαραίτητο να βλέπουμε τις τεχνικές προδιαγραφές τους, τις πιστοποιήσεις παραγωγής & των πρώτων υλών και τους κανονισμούς ISO.

• Υ.Γ Προσοχή στα παιχνίδια, τα είδη οικιακής χρήσης και άλλα προϊόντα που έρχονται από χώρες που δεν έχουν πιστοποιήσεις με ελεγμένες πρώτες ύλες.

• Πληροφορίες και fotos πήραμε από τον κ. Ζαχαρία Τσαχάκη -Μηχανολόγο Γεωργικής Μηχανολογίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  05 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα