Υγεία: Το άγνωστο αντιοξειδωτικό που θα την «εκτινάξει»

  22 February, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Υγεία: Το άγνωστο αντιοξειδωτικό που θα την «εκτινάξει»

Τα μούρα είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές και για πολλούς λόγους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία μας. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνουν μούρα στην διατροφή τους φαίνεται να ζουν πιο πολλά χρόνια, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους ακμαίο για περισσότερο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα βασικό συστατικό στα μούρα που ονομάζεται πελαργονιδίνη μπορεί, μεταξύ άλλων, να επιβραδύνει ή να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένιση.

Τι είναι η πελαργονιδίνη;

«Η πελαργονιδίνη είναι μια ένωση ανθοκυανίνης, η οποία είναι ένας τύπος φυτικής χρωστικής που είναι υπεύθυνη για τις πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις», λέει ο Keri Gans, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ανήκει στην υποομάδα των φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά με την σειρά τους λειτουργούν σαν ισχυροί «σωματοφύλακες» του οργανισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη της φθοράς από τη γήρανση, το περιβαλλοντικό στρες και πολλά άλλα.

«Συνολικά, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσει το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προστατεύοντας από ορισμένους καρκίνους και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό» αναφέρει ο Keri Gans.

bΗ πελαργονιδίνη μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ωφελήσει συνολικά την υγεία σας τόσο επειδή συγκαταλέγεται στα αντιοξειδωτικά όσο και επειδή είναι ανθοκυανίνη.

«Οι ανθοκυανίνες σχετίζονται με την πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», αναφέρει ο Keri Gans.

Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Molecules, οι ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών μπορεί να συνδέονται με την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Σε άλλη ανασκόπηση στο Molecular Nutrition & Food Research, αναφέρεται ότι τα μούρα συγκεκριμένα (τα οποία είναι και πάλι από τις πλουσιότερες πηγές τροφής σε πελαργονιδίνη και γενικά αντιοξειδωτικά) «βελτίωσαν την αγγειακή λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα».

Που την βρίσκουμε φυσικά

Πέντε τροφές που μπορούμε να την βρούμε φυσικά και να επωφεληθούμε, περιλαμβάνουν:

#1 Κράνμπερι

Ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των μούρων και είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο, Keri Gans, εκτός από την πελαργονιδίνη, περιέχει ενώσεις γνωστές ως προανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν φυσικά αντιβακτηριακά οφέλη.

#2 Δαμάσκηνα

Εκτός από τα μούρα, τα δαμάσκηνα είναι ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε πελαργονιδίνη. Φυσικά γλυκό, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μειώνοντας την δυσκοιλιότητα και συμβάλλοντας στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

#3 Ραπανάκια

Εκτός από μια καλή «πηγή» αντιοξειδωτικών, τα ραπανάκια περιέχουν επίσης πελαργονιδίνη, κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανακοπής.

Ως επιπλέον μπόνους ομορφιάς, τα ραπανάκια τυχαίνει να είναι μια από τις καλύτερες τροφές για υγιές τριχωτό της κεφαλής και λαμπερά μαλλιά.

 

  22 February, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα