Υδρογονάνθρακες: Ποιοι θα αποφασίσουν αν γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη
Τον πρώτο λόγο για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη, που αποτελεί και το αμέσως επόμενο βήμα της διαδικασίας εξερεύνησης της περιοχής, έχει η ExxonMobil. Από την πλευρά της η Helleniq Energy εφόσον οι Αμερικανοί αποφασίσουν θα προχωρήσουν, θα συμμετάσχει και εκείνη στο εγχείρημα το οποίο πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο τεχνικά και απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει η ExxonMobil. Η απόφαση σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της αμερικανικής εταιρείας τοποθετείται για εντός του 2024 αν και η πλευρά της Helleniq Energy είχε εμφανιστεί πιο επιφυλακτική κάνοντας λόγο για το 2025. Σε κάθε περίπτωση εφόσον δοθεί το πράσινο φως τότε μαζί με τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και ωριμάνσεις που απαιτούνται η γεώτρηση θα γίνει στη διετία 2025 – 2026. Αυτό που εκπέμπεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ότι η περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει ενδείξεις αξιόλογου κοιτάσματος φυσικού αερίου, με μικρότερο περιβαλλοντικό ρίσκο.
Στον αντίποδα, δεν υπάρχει η ίδια εικόνα για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις άλλες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην Helleniq Energy στο Ιόνιο. Εκεί θυμίζουμε ότι είτε η Helleniq Energy είναι μόνη της είτε σε κοινοπραξία με την Energean. Το μήνυμα που εκπέμπεται για τις εν λόγω περιοχές δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με εκείνο της Κρήτης. Μάλιστα σε περιοχές όπως οι Παξοί έχουν εκδηλωθεί και τοπικές αντιδράσεις, λόγω και του τουριστικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές λοιπόν φαίνεται ότι η λήψη της επενδυτικής απόφασης για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης είναι πιο δύσκολη.
Υπενθυμίζεται ότι σε φάση έρευνας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5 θαλάσσιες περιοχές τρεις περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης).
Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ακόμη δεν έχει ακόμη διενεργηθεί ερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.
Δείτε επίσης
- Από τον Φουρφουρά μέχρι το Χάρβαρντ, η Κρήτη δείχνει τον δρόμο
- Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας
- Ο Ολυμπιακός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης ομάδας στα Globe Soccer Awards!
- 15 τρόποι να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
Σχετικά άρθρα
- Υδρογονάνθρακες: Εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Αποφάσεις για γεωτρηση στην Κρήτη
- Το 2026 έτος – ορόσημο για τις έρευνες υδρογονανθράκων και στην Κρήτη
- Υδρογονάνθρακες: Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των ερευνών και το ενδεχόμενο γεώτρησης
- ExxonMobil: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
- Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν 3D σεισμογραφικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil