Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν απο τη Βουλή οι συμβάσεις μόσθωσης για έρευνες στην Κρήτη

  26 September, 2019 ΑΡΘΡΑ
Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν απο τη Βουλή οι συμβάσεις μόσθωσης για έρευνες στην Κρήτη

«Πράσινο φως» για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης

Με τις θετικές ψήφους των τριών από τα 6 κόμματα της ελληνικής Βουλής πέρασαν από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή. Πρόκειται ειδικότερα για:

- την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»,

- την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A” και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα»,

- την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα»,

- την «κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V” και «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα».

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.

«Τα οικονομικά οφέλη είναι συγκεκριμένα και θα υπάρξουν σε όλες τις φάσεις του έργου. Στη φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη, και στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος - ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Έρχονται επενδύσεις, έσοδα και θέσεις εργασίας
[Υδρογονάνθρακες]

Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Έρχονται επενδύσεις, έσοδα και θέσεις εργασίας

20/09/2019, 11:19

Γιάννης Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ»

Γιάννης Μανιάτης για υδρογονάνθρακες: «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ»

19/09/2019, 11:54

Εισηγήσεις: «Άμεσο και έμμεσο όφελος για την οικονομία»

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων.

«Είναι ευτύχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τη σημασία που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τη συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας με άξονα την ενέργεια», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα που επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και με τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο», αλλά με τις συμβάσεις επιτυγχάνεται άμεσο και έμμεσο όφελος για την εθνική και την τοπική οικονομία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έρχονται στη Βουλή, ενώ πολλά έχουν αλλάξει από την παρούσα κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά βασίστηκε στην κεντρική επιλογή τού να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου - και ήταν επίσης μια πολιτική προσαρμογής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος.

«Είναι πασιφανής και στις τέσσερις συμβάσεις η άποψή μας για τη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. και δεν έχει να κάνει μόνο με μεγάλο οικονομικό όφελος του Δημοσίου από την πιθανή εκμετάλλευση, αλλά και με την πολιτική μας για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον», είπε και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επιφύλαξη επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της για την πλήρη απόσυρση του Δημοσίου και την απόσυρση απ’ όλα τα συμφέροντα του Δημοσίου, που εκφράζονται μέσα από τα ΕΛ.ΠΕ.

«Είμαστε υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και του κοινωνικού ελέγχου στα ΕΛ.ΠΕ. με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Τα ΕΛ.ΠΕ. δεν είναι μια απλή εταιρεία, που απλά την πουλάμε για να κάνουμε ταμείο, εμείς και δυστυχώς και οι δανειστές. Είναι μια εταιρεία με σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία αλλά και τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα», είπαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Τόνισαν επίσης ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα η επιλογή που έχει η κυβέρνηση με τη ΔΕΠΑ, διότι η συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. στη ΔΕΠΑ είναι 35%».

Κατά των συμβάσεων δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος και τις χαρακτήρισε συμβάσεις κλοπής πολύτιμου ενεργειακού πόρου.

«Η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης είναι η πλήρης επιβεβαίωση της συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και συνεχίζει το ίδιο έργο, γιατί πρόκειται για τέσσερις συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κύριου Σταθάκη. Από αυτή την άποψη, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά ώρες-ώρες με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε “άλλαξε το περιβάλλον”. Ποιο περιβάλλον άλλαξε; Λένε ότι “τα ΕΛ.ΠΕ. θα ιδιωτικοποιηθούν”, μα και επί ΣΥΡΙΖΑ τα ΕΛ.ΠΕ. ήταν σε πορεία ιδιωτικοποίησης», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Οι συμβάσεις συνιστούν την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές του κλάδου, σε σύμπραξη με τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους», υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα, το οποίο είναι ξεκάθαρα κατά των εξορύξεων. Όχι επειδή η σύμβαση δεν είναι τέλεια. Όχι επειδή καρπώνονται όλοι ισότιμα το αποτέλεσμα των εξορύξεων, αλλά επειδή αυτές οι εξορύξεις, για το συμφέρον της κοινωνίας και το περιβάλλον, πρέπει να σταματήσουν. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν για πάντα στον βυθό και να μην τους αγγίξει κανείς», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  26 September, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα