Για πολλούς οι λέξεις «υδατάνθρακες» και «δίαιτα» δεν πάνε μαζί, η πραγματικότητα ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική. Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, που χρειάζεστε στην καθημερινή διατροφή σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% – 55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
Όταν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, μπορείτε να περιορίσετε ελαφρώς τους υδατάνθρακες στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του οργανισμού σας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τους «σωστούς» υδατάνθρακες.
Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν, το άσπρο ρύζι, το λευκό ψωμί, τα άσπρα μακαρόνια και αντί αυτών να προτιμάτε ολικής άλεσης προϊόντα, που περιέχουν πιο σύνθετες μορφές υδατανθράκων. Λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης δημητριακά, ψωμί ολικής, παξιμάδι ολικής, μακαρόνια ολικής, καστανό ρύζι και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι σημαντικό να αποτελέσουν τις πηγές υδατανθράκων όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Φυσικά, ακόμη και στην περίπτωση των σύνθετων υδατανθράκων δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου» όσον αφορά το μέγεθος μερίδας, καθώς σε μια δίαιτα η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι ο παράγοντας που καθορίζει τελικά την πορεία του σωματικού βάρους.
Γιατί δεν πρέπει να βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας
*Θα χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Ο σημαντικός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να μειώσει αυτόματα και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, ακόμη και των καλών λιπαρών. Αυτή η έλλειψη μπορεί με τη σειρά της να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την πνευματική σας υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες.
*Θα επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό εντοπίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.
*Θα νιώθετε εξαντλημένοι και κακοδιάθετοι
Όταν βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, είναι πιθανό να αισθάνεστε σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι. Εκτός από το αίσθημα νωχελικότητας και ακόμη και νύστας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης όταν περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων.
Μαζί με τη δυσκολία συγκέντρωσης, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση, ιδιαίτερα ευερεθιστότητα. Πέρα από κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου, οι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και συνδέεται συχνά με μια αίσθηση ευτυχίας και ευεξίας.
*Θα εμφανίσετε κακοσμία στόματος
Βγάζοντας τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός σας βρίσκεται σε κατάσταση κέτωσης, οι χημικές ενώσεις κετόνες, απελευθερώνονται από το στόμα, προκαλώντας κακοσμία.
*Θα έχετε προσωρινή απώλεια κιλών
Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες.
Δείτε επίσης
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
Σχετικά άρθρα
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε
- Πρωτεΐνη: Πώς θα λάβετε όση χρειάζεστε μέσα στην ημέρα
- Πρωτεΐνες: Ποιες πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
- Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο
- Κιλά: Χάστε με ασφάλεια επτά με οκτώ έως τις γιορτές