Τυρόψωμο με φέτα και κοπανιστή
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
500 ml φρέσκο γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο
450 γρ. φέτα, χοντροκομματιασμένη
80 γρ. κοπανιστή
τα φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φακελάκι (7-8 γρ.) ξηρή μαγιά
2 αυγά
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι κίτρινο, για πίτες και ψωμί
ελαιόλαδο για το άλειμμα
1 κουτ. σούπας σουσάμι, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το τυρόψωμο με φέτα και κοπανιστή, ξεκινάμε αλείφοντας το ταψί με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα σουσαμιών.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C, στη λειτουργία του αέρα.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, τα αυγά, τα τυριά, τα βότανα και το πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται, γιατί τα τυριά είναι αρκούντως αλμυρά).
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να γίνει ένας ομοιόμορφος σφιχτός χυλός.
Τον αδειάζουμε στο ταψί και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα σουσάμια και βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το τυρόψωμο να ροδίσει και να φουσκώσει όμορφα.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο