Τυριά ιδανικά για σαγανάκι + 10 πρωτότυπες συνταγές
Απίθανος μεζές και ορεκτικό που πήρε το όνομά του από το σκεύος που το ετοιμάζουμε, ένα τηγανάκι με δύο στρογγυλά χερούλια. Απαραίτητος μεζές για την τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου, την Τυρινή (μεταξύ της τελευταίας Κυριακής της Απόκρεω και της Τυρινής Κυριακής, φέτος 20-26/2/2023), κατά την οποία η κατανάλωση τυροκομικών και γαλακτοκομικών θα προσγειώσει ομαλά το στομάχι από την έξαλλη αποκριάτικη περίοδο στην αυστηρότητα της Σαρακοστής.
Ποια τυριά κάνουν για σαγανάκι
Ιδανικά για σαγανάκι είναι τα μαστιχωτά τυριά, όπως η φορμαέλα, το ταλαγάνι, το μαστέλο και το χαλούμι. Η υφή τους είναι τέτοια που δεν διαλύονται στο τηγάνι. Λιώνουν μόνο εξωτερικά και μαλακώνουν μέσα. Θα πρέπει όμως να φαγωθούν αμέσως, γιατί, όσο κρυώνουν, σκληραίνουν.
Τα κόβουμε σε σχετικά χοντρές φέτες, πάχους περίπου 2 εκ., και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι ή σε σαγανάκι. Μόλις χρυσίσουν από την κάτω πλευρά, τα γυρνάμε και από την άλλη.
Οι γραβιέρες και τα κεφαλοτύρια μπορούν να τηγανιστούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά γίνονται πιο νόστιμα αν τα περάσουμε πρώτα από αλεύρι. Τα κόβουμε όμως σε πιο λεπτές φέτες (περίπου 1 εκ.).
Τα λευκά τυριά, όπως η φέτα και το μανούρι, που είναι μαλακά και έχουν περισσότερη υγρασία, θα πρέπει να κοπούν σε χοντρές φέτες και να περαστούν διαδοχικά από νερό, μετά από αλεύρι (φροντίζουμε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές) και στο τέλος ξανά από νερό, στιγμιαία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το τυρί, που συγκρατεί την υγρασία και τα τυριά κρατάνε το σχήμα τους και δεν διαλύονται.
Δείτε εδώ 10 συντάγες για σαγανάκια
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων