Τσιζκέικ σοκολάτας με μανούρι και πορτοκάλι

Υλικά
Μερίδες: 12
Βάση
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή digestives
125 γρ. βούτυρο αγελάδας soft, λιωμένο
Γέμιση
600 γρ. μανούρι, σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά + 2 κρόκοι, σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. κουβερτούρα με 65-70% κακάο, ψιλοκομμένη
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
Γαρνίρισμα
γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή ζαχαρωμένες φέτες ή ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού
Διαδικασία
Για το τσιζκέικ σοκολάτας με μανούρι και πορτοκάλι, ξεκινάμε με τη βάση και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C με αέρα ή στους 180°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 23 εκ. (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο).
Τυλίγουμε τη φόρμα εξωτερικά με αλουμινόχαρτο δύο και τρεις φορές, για να τη στεγανοποιήσουμε και να μην υπάρχει περίπτωση να μπει μέσα νερό (το γλυκό θα ψηθεί σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε νερό).
Αλέθουμε τα μπισκότα, σε έναν πολυκόφτη, σε σκόνη.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να έχουμε ένα μείγμα από «βρεγμένα» ψίχουλα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα πιέζοντας προς τα κάτω, να γίνει μια συμπαγής βάση.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Γέμιση
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μανούρι με την καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τους κρόκους και έπειτα την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα (στα 600 W για διαστήματα των 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας ενδιάμεσα για να δούμε αν έχει λιώσει).
Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σοκολάτα να χλιαρύνει αρκετά.
Την αδειάζουμε στο μείγμα με το μανούρι και χτυπάμε μέχρι να γίνει όλο το μείγμα σοκολατένιο.
Τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα.
Μεταφέρουμε τη φόρμα με την προψημένη βάση μπισκότου μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα, πάνω από τη βάση του μπισκότου, το μείγμα της γέμισης.
Τοποθετούμε στον φούρνο, αλλά, πριν τον κλείσουμε, ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό έτσι ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου στα 2 1⁄2 εκ. της φόρμας με το γλυκό.
Ψήνουμε για 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι να σταθεροποιηθεί το τσιζκέικ αλλά στο κέντρο να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Έπειτα, το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ πριν το ξεφορμάρουμε.
Γαρνίρουμε με το γλυκό πορτοκάλι ή με τις ζαχαρωμένες φέτες ή φλούδες πορτοκαλιού.
Δείτε επίσης
- ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή των προεκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων
- Νέες Προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής 2025: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Καταστροφές στις καλλιέργειες χθες και σήμερα: Προειδοποίηση Χιλετζάκη για τις δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Minoan Lines: Τροποποίηση δρομολογίων λόγω Πρωτομαγιάς
- «Ο Κομμός ως λιμάνι της Εποχής του Σιδήρου στην επικράτεια της Γόρτυνας»: Διάλεξη του James Wright