Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, οφείλει να δώσει απαντήσεις»
«Υπάρχει πολιτικός, από τους 31 που περιλαμβάνει η λίστα που βγήκε στην δημοσιότητα, που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;». Το ερώτημα αυτό έθεσε με επιτακτικό τρόπο στην συνέντευξή του στο Star Chanell, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται, και να έλθει στην Βουλή να δώσει απαντήσεις».
Κάνοντας σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό και καταλογίζοντας του ευθύνες, ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παριστάνει τον αγανακτισμένο, θα έπρεπε να έλθει στην Βουλή να δώσει απαντήσεις. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, δεν ήλθε στη Βουλή στην συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν ήλθε στην ερώτηση που του κατέθεσα, δεν πήγε στην επιτροπή Pega και δεν έρχεται και αύριο. Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται».
«Ο πρωθυπουργός ελέγχεται από το κοινοβούλιο και από το ευρωκοινοβούλιο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, επικαλείται το απόρρητο, κρύβει κρίσιμους μάρτυρες, απειλεί με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιους κάνουν αποκαλύψεις».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε «επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις» που συνιστούν ενδείξεις ενοχής: «Έχουμε επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις. Είναι τέσσερις μήνες που έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν, και από την επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ, και από το Predator. Το ίδιο και δημοσιογράφος της ερευνητικής δημοσιογραφίας, κ. Κουκάκης. Το ίδιο και ο κ. Σπίρτζης. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο ώστε να μην μπορεί η ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθησή του δημοσιογράφου. Επιπλέον, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τα στοιχεία για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, την ίδια ημέρα καταστράφηκαν».
Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει. Εγώ δεν είμαι ντέτεκτιβ, είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτω ερωτήματα. Ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη, εάν κάποιος από τους 31 που αποκάλυψε το Documento (πέραν των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη) ήταν και σε επίσημη επισύνδεση. Ας έλθει στη Βουλή να πει ότι κανένα από τα 31 πρόσωπα δεν ήταν σε νόμιμη επισύνδεση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, για να προσθέσει ότι «εδώ όμως έχουμε την λειτουργεία του παράνομου λογισμικού με ένα κέντρο που είχε σχέση με την ΕΥΠ και με το Μαξίμου. Αν δεν το γνώριζε αυτό ο κ. Μητσοτάκης που ήταν πολιτικός επικεφαλής της ΕΥΠ, είναι ένας πρωθυπουργός ανεπαρκής - αν το γνώριζε είναι πρωθυπουργός ανασφαλής και επικίνδυνος. Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για συνταγματική εκτροπή και μιλάει για τοξικότητα, όμως τοξικός είναι εκείνος που ευθύνεται. Αν κάποιος έχει ενδείξεις ότι αδίκως είναι στην λίστα των 31, ας πάει στην δικαιοσύνη, όχι να απειλεί ότι αν βγουν τα στοιχεία τότε θα προσφύγει εναντίον εκείνου που κάνει αποκαλύψεις».
Συμπυκνώνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ή θα διαψευστεί η λίστα - και αν είναι ψευδής εκείνος που την έβγαλε να υποστεί τις συνέπειες του νόμου - ή είναι αληθής και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις».
Συνεχίζοντας είπε ότι «εδώ έχουμε έναν 'ελέφαντα στο δωμάτιο'» και πρέπει να αποφασίσουμε «αν η χώρα θα είναι σε δημοκρατικό δρόμο ή θα είναι μία χώρα μπανανία». Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είπε ότι είναι αδιανόητο να θεωρούν κάποιοι ότι γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, σημείωσε: «Όπως ήταν αδιανόητο να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, αρχηγός κόμματος που ίσως πάρει στις προσεχείς εκλογές εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και του είπαν 'είναι αδιανόητα αυτά που λες' και μετά αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση, και τώρα λένε ότι είναι αδιανόητο να λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε υπουργούς επιχειρηματίες, πολιτικούς του αντιπάλους».
Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «έθεσα τέσσερις όρους για να αποκατασταθεί στο πολιτικό κλίμα. Το Predator συνεχίζει να παρακολουθεί, θα πάμε σε εκλογές με το Predator σε λειτουργία; Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι σταμάτησε. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι να σταματήσει η λειτουργία του. Ακολούθως να πάμε σε εκλογές με κοινής αποδοχής διοικητή της ΕΥΠ, να αλλάξει η αρμόδια εισαγγελέας, και να οριστεί κοινής αποδοχής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το ίδιο είπε και η υπεύθυνη ευρωβουλευτής της Pega που έκανε την έρευνα στην χώρα μας».
Κλείνοντας το θέμα υπογράμμισε: «Είναι κρίσιμες οι ώρες για την δημοκρατία και για την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος». Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακές κινήσεις που μπορεί να γυρίζουν μπούμερανγκ - γιατί τα περισσότερα προϊόντα που είναι στο καλάθι του νοικοκυριού είναι ιδιωτικής ετικέτας». Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος, είπε ότι ουσιαστική κίνηση «θα ήταν να μειώσει το ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης». Σε παρατήρηση ότι αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «ναι, αλλά τα κέρδη που έχουν τα δημόσια ταμεία έχουν υπολογιστεί σε 7 δισ.. 'Αρα είναι πολιτική επιλογή να γίνεται η αφαίμαξη των καταναλωτών». Επικαλέστηκε την έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία «σε έναν μισθωτό με 750 ευρώ τον μήνα, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης είναι 40%». Στο ερώτημα για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις θα φθάσουν στην κατανάλωση, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει με τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση και με τους ελέγχους στην αγορά». Σημείωσε ακόμη, ότι «δεν πρέπει να υιοθετούμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί ευνοούνται οι ιδιοκτήτες Καγιέν και ότι μακαρόνια τρώνε οι πλούσιοι» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διενεργεί μία πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου. Οι πλούσιοι κερδίζουν από την αισχροκέρδεια, αλλά η μεσαία τάξη γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι».
Οι πάροχοι ενέργειας αυξάνουν τα κέρδη τους
Για το θέμα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας είπε: «Η Eurostat λέει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια προ επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις βγαίνουν από τον Προϋπολογισμό. Άρα, με το ένα χέρι τα παίρνουμε από τους καταναλωτές και με το άλλο δίνουμε στην ολιγαρχία - στα γκόλντεν μπόις - και κάνουμε και ορισμένες επιδοτήσεις».
Υποστήριξε ακόμη, ότι «δεν υπάρχει καμία φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, γιατί η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα κέρδη που εμείς τα έχουμε υπολογίσει σε 2 δισ., τα υπολόγισε σε 927 εκατομμύρια το τελευταίο εννεάμηνο, ενώ η κυβέρνηση φορολόγησε περίπου 400 εκατομμύρια. Ένα χρόνο αφού έβαλα το θέμα, ζητώντας την φορολόγηση των υπερκερδών, η κυβέρνηση φορολογεί το δυνατόν λιγότερο». Εξήγησε ακόμη, ότι «η επιδότηση προκύπτει από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ τα υπερκέρδη συνεχίζονται και έχουν περάσει από την χονδρική στην λιανική. Σε δύο μήνες, οι πάροχοι ενέργειας έχουν κέρδη 1 δισ.».
Σε ερώτηση για το ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει θετικά οικονομικά στοιχεία, στην αύξηση των αποταμιεύσεων, μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη, ο κ Τσίπρας απάντησε: «Αν αυτά τα λέει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει, τότε η κυβέρνηση διαπράττει ένα αδίκημα, της αλαζονείας και της απουσίας ενσυναίσθησης. Η εικόνα που βλέπω είναι ότι η κοινωνία υποφέρει. Αλλά και στα στοιχεία, το δεκαετές ομόλογο έχει πάει πάνω από 5%, ενώ δεν έχει ελπίδα να κατακτήσει επενδυτική βαθμίδα, οι εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής κινδυνεύουν να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 10%. Πέρα από το δημόσιο χρέος όμως, υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτιναχθεί».
Ο Πάτσης κορυφή του παγόβουνου
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πάτση, λέγοντας ότι είναι «η κορυφή του παγόβουνου» και εξήγησε: «Περισσότερα από 700.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και έχουν περάσει στα funds. Το φαινόμενο Πάτση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι τεράστιο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Δεν είναι μόνο το να βάλεις ένα πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο - γιατί τον κ. Πάτση τον γνώριζαν. Είναι γενικότερο: το κόμμα που χρωστά 300 εκ. ευρώ, που το υπουργικό συμβούλιο έχει 12 -13 εκ. ευρώ δάνεια, έχει υιοθετήσει σαν λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων τις εταιρείες σαν του κ. Πάτση. Το πρόβλημα είναι οι εκατοντάδες Πάτσηδες που κυνηγάνε τα νοικοκυριά, δίχως να έχουν οι ιδιοκτήτες την δυνατότητα να διαπραγματευθούν τα δάνειά τους».
Συνδέοντας τις υποθέσεις, είπε ότι «η αναδιανομή του πλούτου με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, θέλουν άθλιες μεθόδους διακυβέρνησης όπως το Predator».
Ο λαός θα αποφασίσει για τις κυβερνητικές συνεργασίες
Για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε: «Έχω καταθέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Για το αν θα είναι οι κύριοι Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Εμείς καλούμε τους πολίτες να μας κάνουν πρώτη δύναμη και να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής».
Σε ερώτηση τι σημαίνει αυτό που λένε κάποια στελέχη, ότι η «δεύτερη φορά θα είναι διαφορετική» απάντησε λέγοντας ότι «η δεύτερη φορά θα δώσει την δυνατότητα να προκύψει μία κυβέρνηση ευρύτερης νομιμοποίησης και πιο ισχυρή, και δεν θα είναι μία κυβέρνηση που θα λειτουργήσει κάτω από τις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Δείτε επίσης
- Ανησυχία για νεκρά ψάρια στη νότια Ελλάδα - Η πιθανή εξήγηση
- Ελαιόλαδο: Δείτε σε τι τιμή θα το αγοράσουν οι καταναλωτές -Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Κοτόπουλο στον φούρνο με κουνουπίδι και καπνιστή πάπρικα
- Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
Σχετικά άρθρα
- Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ορατός ο κίνδυνος αντιπολιτικού κύματος
- Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος
- «Λέει ψέματα ότι με ενημέρωσε ο Μητσοτάκης για το θέμα της Ξάνθης και της Ροδόπης»
- Τσίπρας: Φορολεηλασία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη και τους αδύναμους
- Τσίπρας: Πάμε για ανατροπή των συσχετισμών